sobota 14. července 2018

Elektronická zátěž - seznámení a plán na upgrade

Elektronickou zátěž jsem vždycky potřeboval na testování step-up a step-down měničů, USB nabíječek do auta, jakož i laboratorních zdrojů, ovšem nikdy jsem ji neměl. Nakonec mě napadlo postavit si ji nějak jednoduše zadarmo podomácku - jak to dopadlo píšu tady na Google+.

Po tomto "úspěchu" jsem si spočítal, že nejlevnější bude koupit nějakou hotovou. Jakmile mi dorazila (loni v červnu), hned jsem o ní natočil krátké video:


Ve videu ukazuju tři věci: za prvé, neumím to pořádně ovládat a pořád to na mě pípá. Za druhé, neumím to přepnout do módu měření vybíjení baterie (což ale nepotřebuju). Za třetí - vestavěný ampérmetr měří špatně: ukazuje asi o 10 až 30 % méně, než by měl. To je špatné.

Přemýšlel jsem, že ho nějak zkalibruji, ale než jsem se do něčeho pustil, napadlo mě podívat se, co na to ostatní lidé na internetu. A hle, co všechno jsem našel!

Nejdůležitější pro začátek je schéma, to je tady:
http://www.voltlog.com/pub/dummy-load-sch.pdf
(prý je v něm jedna chybka - PB3 je připojen k +12V přes 20k rezistor).

Potom je skvělé, že všechno řídí procesor, takže by měl jít přeprogramovat, že? Neexistuje k němu už i alternativní firmware, když k mému chorošnému zdroji existuje?

No, minuta hledání a našel jsem hned dva různé:

První je tady: https://github.com/ArduinoHannover/ZPB30A1_Firmware

Druhý je tady: https://github.com/dev26th/electronic_load

Zdá se, že procesor na desce je chráněný proti čtení, takže nelze zálohovat původní firmware. Proto autoři alternativního firmware doporučují koupit nový procesor (a to rovnou lepší, STM8S105K6T6C) a tento původní si uschovat, kdyby to alt. firmware neuspokojilo.

Ještě je moc zajímavý tento článek: https://whatever.sdfa3.org/zpb30a1-electronic-load.html
Krom jiného ukazuje, že procesor i s původním firmware vypisuje na sériovou linku měřené napětí.

Ovšem alternativní firmware slibuje mnohem lepší využití sériové linky, především pro kalibraci a vzdálené nastavování zátěže přes PC. Kalibrací bych seřídil ty displeje, aby proudový ukazoval správně, to je lepší jak se vrtat v analogové části a měnit nějaké rezistory. Na to se moc těším, procesory jsem už na Ali objednal :-) Napíšu, až v přestavbě/upgrade elektronické zátěže někam pokročím.

4 komentáře:

  1. Ahoj, uz sa ti podarilo urobit update tejto zataze? Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měl jsem objednané nové procesory, čekal na ně dva měsíce a zapomněl. Nepřišly. Takže zatím nic.

      Vymazat
  2. Ahoj Petře, viděl jsem tvoje video o el. zátěži 60W. Měl jsi asi nějakou smůlu. Já si ji koupil taky a dorazila mi pod označením ZHIYU ZPB30A1PV.2.81 a šlape jak hodinky. Napětí i proud měří velmi přesně. Hned jsem ji dal pokouřit naplno - z lab. zdroje 30V 5A. Vše přesně jak má být.
    Teplota MOFETU sice vyletěla při 50W na 100°C, při 60W na 110°C, měřil jsem termokamerou. Podle TP by to měl vydržet.
    Tak se chci zeptat, zda jsi nějak pokročil s výměnou SW. Mi by se líbilo změnit tu hodnotu omezení 60W na těch 110W, jak má druhá verze. Stačilo by pak dát větší chladič a bylo by to. U mé desky nejsou osazeny konektorem komunikační vývody, stejně ale je to chráněné proti vyčtení. Budu tady sledovat, zda se ti něco podaří. Měj se Mirek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Objednal jsem náhradní procesor, ale nikdy mi nepřišel. Musím ho objednat znovu, jen jsem neměl na takové věci čas...

      Vymazat