sobota 8. srpna 2009

OpenStreetMap - zmapuj si svůj svět

Když jsem hledal použitelné mapy pro Navit, probral jsem několik komerčních možností, zavrhl je (pro neaktuálnost nebo nepodrobnost, zvlášť naší a jihovýchodnější části Evropy), a pak jsem narazil na něco mnohem většího: OpenStreetMap!

OpenStreetMap je pro kartografii v podstatě totéž, co pro encyklopedie je Wikipedie - tisíce dobrovolníků ve svém volném čase tvoří detailní mapy svého okolí či míst, která znají, což nakonec dohromady dává svobodnou, podrobnou a aktuální mapu celého světa! A že to doopravdy funguje je vidět třeba na této animaci mapování Prahy v čase.

Velmi pěkný článek o samotném projektu, ale i o tom čím mapy editovat a jak vlastně postupovat při tvorbě map jsem teď našel na ABC Linuxu. Mapy z projektu OpenStreetMap (ve zkratce OSM) jdou použít nejen v Navitu, ale i v běžných navigacích Garmin a Tomtom. Kromě motoristů, kteří se podle těchto map mohou navigovat při řízení vozidel, jsou OSM mapy velmi šikovné taky pro cyklisty, turisty a třeba i pro geocaching.

OSM mapy jsou především velmi aktuální, a v místech, o která se někdo stará, jsou také velmi podrobné a přesné. Je radost vidět, jak moje rodné město, ještě před třemi měsíci téměř holé (v podstatě mělo jen nejbližší okolí centra a hlavní silnice), teď rychle dohání ostatní a každým dnem obsahuje něco nového - přidanou či opravenou uličku, nové budovy, parkoviště, chodníky a další detaily. Lidé si každý mapují místa, kudy denně projdou nebo projedou a postupně tak zaplňují nejen centrum, ale i příměstské čtvrti a ještě vzdálenější okolí. Mapový projekt má kolem sebe živou komunitu, já například s výhodou používám českou konferenci na Jabbim serveru, když potřebuju s něčím okolo mapování poradit.

Ale nelekejte se, město v takto rozdělaném stavu bude asi spíš výjimka, protože během mé nedávné cesty do Chorvatska bylo naopak OSM nejpřesnější a nejaktuálnější ze všech mapových podkladů - i když jsem si neodpustil ještě před dovolenou narychlo opravit sjezd z rozestavěné dálnice kdesi ve Slovinsku, aby Navit mohl správně naroutovat cestu z Šentilje do Ptuje :-) A v tom je OSM geniální - každý může kdekoliv cokoliv spravit a vylepšit a okamžitě to slouží všem...

Takže teď každou volnou chvíli sedám na kolo, beru do kapsy svou Nokii N810 se zaplou GPS a kudy jedu, tudy mapuju - většinou nějaké menší uličky, nedokončené vesničky či rovnou lesní a polní cesty. Buďto pomocí OSM2Go (jednoduchý prográmek, co zaznamenává aktuální trasu a umožní ji rovnou editovat), anebo pak večer v klidu v JOSM (pěkný mapový editor v javě, co naimportuje trasy z GPS, přičemž umožňuje kreslit i podle jiných podkladů, např. katastrálních map).

Zkuste i vy zkontrolovat svá dobře známá místa v OSM mapách a pokud tam něco chybí, tak to neváhejte doplnit!

1 komentář:

  1. Prima!!! Doufam, ze ti nebude vadit, kdyz na tebe odkazu ze Zprvodaje nasi jazykovky... protoze tohle je senzacni nastroj k cestovani. Prima!!!

    Zdravim, Honza Jilek

    OdpovědětVymazat