neděle 12. dubna 2009

Odemykání bazénu

Vodáci tento víkend odemykali řeky, tak jsem se k nim přidal a odemkl jsem aspoň bazén. Po odkrytí zimní plachty se naskytl pohled na čistou, doslova průzračnou vodu a dno bazénu poseté desítkami velkých žížal. Už nepátrám, kudy se pod plachtu a do vody dostávají - jen je mrzuté, že jsou ke dnu doslova přilepené, síťkou nabrat nejdou a posbírám je jedině až vysavačem.

Byl jsem zvědavý, jak bazén přestojí tuhle zimu, kdy po pár týdnů opravdu slušně mrzlo. Na boj s mrazem (nebo spíš ledovou dilatací) jsem ho vybavil osvědčenými PET lahvemi s pískem, nově koupenými profi plováky a navíc pro jistotu i párem velkých barelů:



Je potřeba říct, že ty poměrně drahé profi plováky jsou zřejmě naprosto k ničemu, protože jejich deformační zóna je jen v horní polovině, a ta je celá nad hladinou! Logické by bylo, kdyby ty plováky vyčnívaly třeba jednou desetinou (jako ledovec :), ale celou polovinou? Co potom má ten led mačkat?

K dovršení všeho jsou ty plováky zřejmě plněny nějakým pískem a nejsou vodotěsně uzavřeny, takže z nich celou zimu v rytmu mačkání ledovým krunýřem postupně ten písek unikal. Po vytažení z bazénu z nich vyteklo tohle:



No a ta průzračná voda z úvodu vzala za své, jakmile se rozběhla filtrace a rozvířila písčité usazeniny na dně... Uvidím, jestli tu vodu vůbec dokážu odkalit dřív, než se ohřeje ze současných 12 stupňů Celsia na příjemný dvojnásobek. Při současném bezchybném horkém slunečném počasí tomu dávám maximálně měsíc :-)

1 komentář:

  1. Ahoj super článek, tak přeji letos krásné počasí ať si bazénu užijete, my jsme do něj letos také trošku investovali, koupili jsme si nový z https://hrackyzadobrekacky.cz/hracky-na-zahradu/bazeny/rodinny-zahradni-bazen-bestway-set-671-x-366-x-132-cm-dwnw Za tu cenu bychom nic lepšího nesehnali si myslím.

    OdpovědětVymazat