středa 5. září 2018

Nový malý úsporný úžasný DC-DC step-down měnič

Našel jsem nový snižovač stejnosměrného napětí na AliExpressu a natočil jsem o něm (a vůbec o všech snižovačích napětí) video:


Modul zblízka vypadá takto:
K dostání třeba tady: DC DC Step Down Buck Converter Adjustable 4.5V-24V to 5V 3A 97.5% Power Supply Mini Module 1.8V 2.5V 3.3V 5V 9V 12v For Car

Koupit se dá i v Česku: Mikro nastavitelný zdroj snižující napětí 0,8-17V vysoká účinnost

Už kdysi jsem tu psal o měničích - v roce 2013 Přenosné napájení pro Arduino (DC step-down) a v roce 2014 Velký test DC step-down konvertorů, tak toto video je vlastně takové malé pokračování.

EDIT hned další den ráno:

Doplňuji užitečné informace z komentářů pod mým Google+ příspěvkem. Za prvé, na modulu je nejspíš použit starší čip (či jeho mladá čínská kopie) TPS54332 od Texas Instruments (jeho obdobou by měl být MP2315 od Monolithic Power).

Dále, převládající názor v komentářích je, že se nejedná o chybu chirurga při navrhování plošného spoje, ale že to byl krutý záměr, a že měděnou cestičku je potřeba přeříznout, pokud člověk nechce používat trimr. Pokusil jsem se o to skalpelem, a vyfotil modul před a po operaci:



Jak se praví ve známé písni "už to funguje, konev šetří vodou", takže kdo máte skalpel a chuť něco nebo někoho přeříznout, směle do toho :-)


9 komentářů:

  1. Nemá náhodou ten trimr jednu koncovou polohu "rozpojeno"?

    OdpovědětVymazat
  2. Pre napajanie esp cipov z baterie odporucam tiez miniaturizovany ldo voltage regulator HT73xx(HT733 alebo HT7350 podla pozadovaneho napatia), ktory ma typicky kludovy prud cca 4μA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, to jsem loni také doporučoval, tuším na OpenAltu.

      Vymazat
  3. Video hezké, vysvětlení logické, i když bych řekl, elektronikovi dost jasné. Ale žádná zmíňka o vstupu EN. nešlo by doplnit ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jste se jen nedíval pozorně až do konce videa. Od času 23:13 právě o EN mluvím.

      Vymazat
  4. Dekujeme za uzitecne pocteni. Muzu se zeptat jestli jste nejak testoval max. proudove zatizeni pri 5V nebo 12V ? Vzhledem k velikosti predpokladam ze to bude kolem 1A...
    Dekuji za odpoved Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. velikost mate, důležitá je účinnost převodu a nasycenost cívky. Tipuju, že 3 A to zvládne, ale můžu to i přesně změřit.

      Vymazat
    2. kdyby jste si udelal cas na zmereni bylo by to super, jinak uz mam objednano 5 ks, tak jsem zvedav.... Vybral jsem variantu s vyraznejsi civkou, co je ve vasem videu.
      Pavel

      Vymazat
    3. z toho co jsem našel na netu je max. výstupní proud 3A při 5V a 1,5A při 12V. EN vstup by měl měnič deaktivovat (logická 0) nebo aktivovat (logická 1).
      Pavel

      Vymazat