pondělí 16. října 2017

Přednáška o Orange Pi na LinuxDays 2017

Installfest a LinuxDays

Přednášku věnovanou jen Orange Pi jsem měl na jaře na Installfestu. Tudíž na LinuxDays jsem se chtěl zaměřit především na novinky, abych se moc neopakoval. Bohužel na přednášku jsem měl v programu jen 25 minut, takže jsem už předem věděl, že toho moc říct nestihnu. Téma Orange Pi a vůbec těch malých jednodeskových počítačů v čele s Raspberry Pi je nesmírně obsáhlé a dalo by se o něm hovořit a hlavně předvádět různé věci celé hodiny.

Prezentaci z přednášky v PDF najdete tady: https://www.pstehlik.cz/prezent/

Zbytek tohoto článku shrnuje, doplňuje a opravuje informace, které zazní ve videu z letošních LinuxDays:




Raspberry Pi

Kromě Raspberry Pi s jeho novým desktopem Pixel (dostupným i pro Mac a PC) je zajímavé, že máme oficiálního českého distributora, díky čemuž už ceny Raspberry Pi Zero nedosahují takových výšin. Původně Zero nebylo dlouhodobě dostupné, případně se prodávalo v balíčku s tolika nesmyslnými kabely a redukcemi, že to vyšlo dráž, než si ho poslat přímo z UK. Nyní je to za 157 korun myslím velmi dostupný gigahertzový stroj.

ODROID a další

Dále jsem chtěl využít toho, že mám osobní zkušenosti s platformou ODROID a jejich nejvýkonnějším modelem XU4. Přivezl jsem jeden kousek a nechal ho kolovat, aby si návštěvníci LinuxDays mohli osobně zblízka osahat jihokorejskou kvalitu. XU4 má už několik let USB3 port, gigabitový ethernet a hodiny zálohovaného času, takže je velmi vhodný na všechna ta serverová nasazení s externími disky, kde lidé pořád nesmyslně trápí Raspberry Pi. Osobně jsem na ODROID XU4 vyvinul rozpoznávání obrazu v reálném čase, kdy všech 8 jader jede naplno a paralelně rozpoznávají následující snímky z kamery. Na Raspberry Pi by něco podobného bylo 4x pomalejší, tedy mimo reálný čas.

ODROID XU4

Stručně jsem prolétl i ostatní konkurenty na poli SBC, ale nezacházel jsem do detailů, neboť je neznám. Publikovat údaje z marketingových letáků jsem nechtěl, protože se často hodně rozcházejí s realitou v praxi.

Vlastní Orange Pi

Konečně jsem se dostal k Orange Pi, kde jsem stručně prošel všechny čtyři kusy, se kterými mám osobní zkušenost: Orange Pi Plus, Orange Pi One, Orange Pi Zero a Orange Pi PC Plus - ten poslední jsem si koupil speciálně kvůli letošním LinuxDays, neboť jsem doufal v živou ukázku. Měl jsem nainstalovaný systém z www.h3droid.com, který je velmi zajímavý tím, že na začátku nainstaluje něco jako "grub" - jednoduchý, ale mocný systém pro instalaci a konfiguraci dalších věcí, a to nejen Androidu, ale i Armbianu.

Orange Pi Zero

Ve výsledku mám nyní na SD kartě dual boot, tedy při startu možnost vybrat jeden ze dvou různých operačních systémů - Android nebo Debian. Je to velmi pohodlné a mocné - člověk tak rychle porovná například stav hardwarové akcelerace grafického výstupu nebo HDMI CEC, které prý u tohoto konkrétního typu opravdu funguje.

Orange Pi PC Plus

Tři důležité novinky u Orange Pi

Dále jsem chtěl zdůraznit tři velmi důležité novinky z Orange Pi "kuchyně". Za prvé - firma Shenzen Xunlong Software je nesmírně rychlá, neustále rostoucí a má skutečně velké ambice. Brzy bude produkovat takové množství hardware, že snad doroste i Raspberry Pi. To pro uživatele znamená, že se zřejmě nemusejí obávat, že by Orange Pi jakoby "zmizelo z trhu".

Druhá důležitá novinka je, že se firma vyrábějící hardware snaží o lepší softwarovou podporu - ať už partnerstvím s Ubuntu, anebo finanční podporou Armbianu, který je defacto jediným fungujícím operačním systémem pro Orange Pi.

Třetí novinkou, především pro české uživatele, je nově vzniklá skupina na Facebooku, kde se česky/slovensky domlouvají mezi sebou uživatelé (nejen) Raspberry Pi. Běžně se lidé trochu bojí koupit si něco jiného než Raspberry Pi, protože cítí, že by mohli s exotickým čínským hardwarem zůstat osamoceni jako kůl v plotě. U Orange Pi už to myslím nehrozí - kromě obří mezinárodní anglicky hovořící skupiny na Facebooku (8000+ členů) je tu nyní nejméně 200 československých lidí připravených sdílet své zkušenosti. A to je pro rozšiřování Orange Pi zásadní věc.

H5? H5!

Velmi zajímavé je, že jsem chtěl přednášku využít též jako varování uživatelům, kteří by si chtěli koupit některé z novějších Orange Pi s 64bitovým Allwinner H5 procesorem. Podle informací z Armbian fóra i facebookové skupiny jsem věděl, že procesory H5 nemají dobrou SW podporu - nová linuxová jádra na nich neběžela vůbec, takže uživatel byl odsouzen k používání starého děravého jádra od výrobce. Před tímto jsem na přednášce v sobotu 7. října varoval a měl jsem dobrý pocit, že jsem možná někoho uchránil před zklamáním.

Ovšem už o pouhé tři dny později, v úterý 10. října, se všechno změnilo! Igor slavnostně oznámil, že po mnoha měsících tvrdé práce pár dobrovolníků nyní Allwinner H5 běží i s nejnovějším jádrem Linuxu! A aby toho nebylo málo, už následující den oznámil tuším NetBSD taky plnou podporu pro Orange Pi s Allwinner H5! Takže celé měsíce nic, a naráz si člověk může vybrat hned ze dvou kvalitních operačních systémů. To je skvělé!

Závěrem

Jednou bych si chtěl najít 3 hodiny času a udělat přehlednou srovnávací tabulku všech typů Orange Pi, které Xunlong aktuálně chrlí - ovšem už za další měsíc by ta tabulka byla neaktuální, protože tak rychle na trh uvádějí nové modely. Je jich skutečná záplava a je kumšt si vybrat správně. Snad jsem svou přednáškou aspoň trošku pomohl ukázat jak levné modely (Zero, One), tak i "střední" třídu (Plus, PC Plus). Nejvýkonnější 64bitové novinky či specialitky typu GSM IoT nebo dvousíťové routery jsem ještě v ruce neměl, tak jsem o nich zatím mluvit konkrétně nechtěl. Ale jak se znám, u čtyřech pomerančů neskončím a časem nakoupím další, tak třeba za rok budu mít nové zkušenosti či zprávy, o které se budu chtít někde podělit :-)

8 komentářů:

  1. Počet verzí Orange PI snad už překročil i počet edicí Windows a to už je co říct :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem na přednášce vysvětloval, Xunlong dokáže vymyslet, navrhnout, vyrobit první kus, otestovat, opravit a dát do hromadné výroby nové zařízení za POUHÉ TŘI MĚSÍCE. To znamená, že dokážou chrlit klidně čtyři nové typy každý rok, zatímco Raspberry Pi to trvá tři roky, než vymyslí upgrade. Dá se tedy říct, že Xunlong je 12x (slovy dvanáctkrát) rychlejší než Raspberry Pi Foundation :-)

      Vymazat
    2. 12x rychlejsi, ale i 12x vice nedodelku :-). Za me radeji sahnu po Raspberry s radne odladenym systemem, nez testovat Orange Pi a zjistit ze polovina modelu ma temer nulovou podporu. Dokud Xunlong nebude pri navrhovani myslet i na SW cast (nejlepe vlastnim OS) bude pouze chrlit dalsi a dalsi nedodelky. To uz je pro mne atraktivnejsi Tinker Board od ASUSu, kde vyrobce ma i vlastni system Android nebo Debian s pravidelnou aktualizaci.

      Vymazat
    3. Není tomu tak. Na přednášce jsem přece říkal, že Xunlong už má vlastní OS - Armbian. Navíc jsem tuhle dvě noci trávil na nefunkčním NTP v Raspbianu (psal jsem na můj G+), takže ta odladěnost Raspberry Pi je taky jen povídačka.

      Vymazat
  2. S NTP ti moc nevěřím, obecně s tim RPi nemá problém, spíše bych to viděl na nestabilní Wifi připojení, ale přít se nebudu, u mě NTP fuguje bez problémů (RPi 3). Pro rychlejší odezvu je vhodnější změnit server, který je blíže ČR... Armbian je snad jediný použitelný OS na Orange Pi, jen s tim rozdilem že OPi nic neladí, pouze mají dohodu s vývojáří Armbianu. Sám víš jak moc jsou odladěné desky s H5 procesorem a to jsou některé vic jak rok v prodeji. Uvidíme časem, třeba se situace zlepší.

    OdpovědětVymazat
  3. S NTP ti moc nevěřím, obecně s tim RPi nemá problém, spíše bych to viděl na nestabilní Wifi připojení, ale přít se nebudu, u mě NTP fuguje bez problémů (RPi 3). Pro rychlejší odezvu je vhodnější změnit server, který je blíže ČR... Armbian je snad jediný použitelný OS na Orange Pi, jen s tim rozdilem že OPi nic neladí, pouze mají dohodu s vývojáří Armbianu. Sám víš jak moc jsou odladěné desky s H5 procesorem a to jsou některé vic jak rok v prodeji. Uvidíme časem, třeba se situace zlepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo nevěří, ať tam běží - najdi si to na mém Google Plus profilu, kde jsem přesně popsal problém i s odkazem do Bugzilly.

      Vymazat
  4. Myslím si, že IoT tu s námi bude ještě hodně dlouhou dobu. Manžel mi říkal, jak se do tohoto oboru investují obrovské peníze v Asii. On totiž pracuje pro jednu singapurskou agenturu a právě v Singapuru jdou prý obrovské prachy do nových oborů, které jsou spojené s internet. Jako třeba krypto a ten jejich slavný Bitcoin. Hrozný letadlo...

    OdpovědětVymazat