pondělí 16. května 2016

WiFi webový digitální teploměr a chytrý termostat

Prosím pozor: WiFi Teploměr je dnes mnohem dál, než článek popisuje.
Pro aktuální informace navštivte www.teploty.info, díky!

Na začátku tohoto projektu byl +Kamil Zmeškal a jeho nápad na teploměr, který by umístil tuším někam do dílny, tento by byl přes WiFi připojený do domácí sítě a na požádání by hlásil naměřenou teplotu (čili by se choval jako web server). Kamil tu hodnotu chtěl dokonce v XML formátu, protože si ji zpracovává v nějakém svém programu a zobrazuje na tabletu, který má umístěný na zdi v obývacím pokoji. Takový WiFi teploměr jsem pro něj v šibeničním termínu koncem srpna 2015 postavil z jistého modulu určeného původně k jinému účelu (popíšu příště), předal a Kamil s ním spokojeně měří teplotu dodnes.

Ten nápad na bezdrátový teploměr v lokální síti se mi ale tak zalíbil, že jsem na něm od té doby pracoval dalších devět měsíců a dotáhl ho do podoby, ve které se nestydím ho prezentovat veřejně a zároveň ho tímto nenápadně nabízím i případným dalším zájemcům. Z původního poměrně jednoúčelového zařízení jsem ho významně rozšířil o regulaci (proto je v názvu i slovo termostat), doplnil grafické rozhraní, konfiguraci, více datových formátů a další věci, které popíši dále.


Hlavní rysy mého WiFi digitálního teploměru/termostatu jsou následující:

  • úmyslně acloudové řešení - zaručuje soukromí, bezpečnost a nezávislost
  • možnost měření několika teplot na různých místech (kam dosáhnou čidla)
  • jednoduché zapojení, zprovoznění a přidávání dalších čidel teploty
  • přímočaré webové rozhraní s naměřenými teplotami
  • naměřené hodnoty teplot dostupné též v XML, JSON a plain textu
  • termostat s chytře definovatelnými pravidly
  • výkon termostatu řízen v rozsahu 0 - 100 % díky PWM (pulsně šířkové modulaci)
  • široký rozsah napájecího napětí 5 - 20 V a minimální spotřeba (0 W)
  • miniaturní rozměry (68 x 48 x 26 mm)
  • externí WiFi anténa pro prakticky neomezený dosah
  • rozšiřitelný o další moduly, volně programovatelný
  • přístupný i z Internetu, pokud je o to zájem
Nyní krátce vysvětlím jednotlivé body:

ACloud

"ACloudové" (to slovo jsem pro vás právě teď vymyslel) znamená jednoduchou věc: na rozdíl od všech ostatních podobných WiFi teploměrů, které se vždy připojují někam do cloudu k určitému providerovi a vy potom musíte chodit k tomuto providerovi se dívat, jakou teplotu máte doma, jsem zcela úmyslně vytvořil řešení, které se NIKAM DO CLOUDU NEPŘIPOJUJE. Je to váš teploměr, ve vaší síti, měří vaše teploty, a pracuje naprosto nezávisle. Bude fungovat, i když vám doma náhodou vypadne připojení do Internetu. Bude fungovat, i když občas vypadne server providerovi cloudového řešení. A hlavně - bude fungovat i poté, co provider cloudového řešení jednoho dne zavře krám, anebo se jen rozhodne, že už nebude podporovat stará zařízení a jednoduše je zařízne. Tato nezávislost na Internetu a cizí firmě je tak významná vlastnost, že jsem ji chtěl vyzdvihnout jako první.
Cloudové teploměry či IoT řešení jsou totiž jako e-knihy a multimédia s DRM: jednoho dne někdo vypne DRM server a všechny vaše knihy, písničky a filmy, které jste si koupili, zmizí (to už se dnes děje!). Protože tuhle závislost na někom cizím nesnáším, schválně jsem vytvořil WiFi teploměr tak, aby fungoval samostatně.



Mnoho teplot

Měření teplot na více místech: používám digitální čidla DS18B20, kterých může být zapojeno i několik na jedné jednoduché sběrnici (kablíku).  Takže i když je v mém WiFi teploměru jen jedna vstupní zdířka (stereo jack 3,5 mm), tak jde například s pomocí obyčejných sluchátkových rozdvojek postupně zapojit více teplotních čidel a natáhnout si tak kolem domu, sklepa, chaty či bazénu celou síť měřených bodů, kterou ovládá jen jeden WiFi teploměr.



Vše je jednoduché

Jednoduché zapojení: krabička WiFi teploměru má jen dvě zdířky a jedno nenápadné tlačítko. Do jedné zdířky zapojíte napájecí konektor (5,5 / 2,1 mm s plusem uprostřed), do druhé zdířky zapojíte teplotní čidlo, stiskem tlačítka zahájíte proces připojování do vaší domácí WiFi sítě a za minutu už vidíte naměřené teploty, nejčastěji na adrese http://teplomer/ Tuto adresu můžete samozřejmě otevřít webovým prohlížečem ze svého počítače, taktéž ze všech tabletů, z mobilních telefonů, ze Smart TV (televizí s internetem), pokročilých herních konzolí atd. a to bez ohledu na jejich operační systém.



A když vás omrzí moje minimalistické grafické rozhraní, můžete si vytvořit vlastní webovou stránku nebo třeba mobilní aplikaci, do které naměřené teploty vložíte (tu mířím na webaře a programátory mezi čtenáři - je to skutečně velmi jednoduché).

Několik formátů

Naměřené hodnoty jsou po vzoru Kamila dostupné pro strojové zpracování v XML formátu, ale přidal jsem i jednodušeji zpracovatelný formát JSON a dokonce pro potřeby například Arduina nebo obecně zpracování bez nutnosti parsovat formát dat je výstup teplot dostupný i v čistém textu, zcela bez formátování. Díky tomu si můžete nad tímto WiFi teploměrem postavit podobné řešení jako má Kamil s tabletem, ale také můžete teploty zachytávat a ukládat na domácím serveru do databáze, zobrazovat z nich grafy a podobně. Na toto mám ostatně hotové řešení, které popíši za malou chvíli.

Programovatelný termostat

Na rozdíl od původního prototypu teploměru jsem před nedávnem přidal do projektu i výkonový výstup, který je schopen spínat proud až 3 ampéry a řídit ho plynule v rozsahu 0 - 100 % podle naměřených teplot. Díky tomu je možno například zatopit rybičkám v akváriu, vyvětrat rostlinkám ve skleníku, ochladit víno ve sklepě nebo třeba jen zesílit ventilátor, který ovívá vás, jak sedíte zpocení u počítače. Pokud potřebujete řídit větší výkony, anebo spínat síťové či jiné vysoké napětí, je možné k výstupu termostatu připojit relé, které potom teprve spíná to zabijácké napětí či výkon.



Můžete definovat více různých pravidel, která řídí výstup podle naměřených teplot, jak vidno na výše přiložené snímku obrazovky prohlížeče. Například spínač na 50 % znamená, že je sepnutý poloviční výkon, takže pokud tam máte připojený třeba ventilátor, tak se točí poloviční rychlostí. Pokud topení, tak topí polovičním výkonem, a pokud světlo, tak svítí poloviční intenzitou. Jistě vás už napadá, jak to v praxi využít.

Napájení

Modul WiFi teploměru je napájený běžně dostupným zdrojem stejnosměrného napětí, přičemž pracuje velmi efektivně v širokém rozmezí od 5 V do 20 V. Při nejběžněji dostupném napájecím napětí 12 V a dobrém WiFi signálu má naprosto minimální odběr proudu kolísající mezi 15 a 22 mA. Horší podmínky pro příjem WiFi mírně zvyšují spotřebu energie (protože vysílač musí zvýšit výstupní výkon). Mimochodem, komerční wattmetr do zásuvky naměří spotřebu WiFi teploměru přesně 0 W (vím, že teploměr má nenulovou spotřebu, ale je skutečně tak nízká, že je neměřitelná).

Dá se jednoduše spočítat, že například na běžnou 44Ah autobaterii by můj WiFi teploměr vydržel fungovat nejméně tři měsíce, kdyby bylo potřeba ho zprovoznit v místě, kde není přivedeno stálé elektrické napětí. Stejně tak by ochotně fungoval na solární pohon (solární panel dobíjející nějakou baterii). Ale spíš jsem počítal s tím, že prostě bude někde poblíž elektrická zásuvka.


Externí anténa

Jedním z důležitých rysů mého WiFi teploměru je taktéž konektor na externí WiFi anténu. Normálně používám malý prut s 2dB ziskem, ale dala by se připojit i větší anténa pro mnohem větší dosah. V Česku je ostatně běžné používat WiFi i na kilometrové vzdálenosti, takže meze se tu nekladou. Jiné WiFi teploměry na externí anténu zapomínají, a to si myslím, že je velká chyba, kterou jsem proto ve svém teploměru neudělal.



Rozšiřitelnost

Poslední bod je důležitý pro bastlíře, programátory a vůbec zvědavé lidi: dal jsem si záležet na tom, abych vám všem maximálně zjednodušil a umožnil další rozšiřování tohoto modulu jak po HW, tak i po SW stránce. Na základní desce jsem vyvedl veškeré piny procesoru ESP8266 na pohodlnou sběrnici a pečlivě ji popsal. Tím pádem k teploměru můžete připojit celou škálu dalších čidel či rozšíření (např. atmosférická vlhkost s DHT11/22 či tlak s BMP180). Dokonce jsem připojil i TFT displej!


Stejně dobře můžete rozšiřovat teploměr po SW stránce. Celý projekt je naprogramován v Lue, což je prověřený skriptovací jazyk. Na desku jsem vyvedl i programovací konektor kompatibilní s FTDI. Připojit WiFi teploměr k počítači a přeprogramovat ho je tak velmi rychlé.

Přístup z Internetu

Tak, tolik k měření teplot a regulaci v domácí síti. A co když zrovna nebudete doma a přesto vás bude zajímat, jaké jsou aktuální naměřené teploty? Pokud máte pevnou veřejnou IP adresu, můžete si na domácím routeru otevřít port 80 (či jiný) a nasměrovat ho (přes překlad adres) na WiFi teploměr. Pak se můžete zvenčí připojit domů a mrknout se na měřené teploty. Pro vyšší bezpečnost můžete místo NATu použít VPN. Ale co když takové možnosti nemáte? Samozřejmě vím, že sledovat měřené teploty je návykové, a proto plánuji v brzké době přidat jsem přidal do WiFi teploměru doplňkovou možnost přenosu naměřených hodnot na server www.teploty.info, kde by tak byly přístupné i z Internetu (po přihlášení jménem a heslem) a to včetně historie zobrazené v pěkných grafech a s možností varování e-mailem po překročení nastavené teplotní hranice u kteréhokoliv čidla.


Prosím o pochopení rozdílu mezi ostatními podobnými zařízeními, které k provozu cloud vyžadují, a tímto mým serverem teploty.info, které sice možnosti WiFi teploměru dále rozšiřuje, ale vůbec není nutný k běžnému provozu teploměru. ACloudový charakter tak zůstává zachován. Pokud by někomu nevoněl můj server a chtěl by si teplotní data nechat posílat na jiný populární server, je to možné po jednoduché změně ve zdrojových kódech.

EDIT 29.5.2016: WiFi Teploměr již volitelně odesílá data na www.Teploty.info

Chcete ho?

Pokud máte pocit, že tohle vytuněné zařízení musíme mít doma, napište mi mail na petr@pstehlik.cz. Cena řešení se odvíjí od stupně výbavy (s termostatem/bez, počet teplotních čidel, zdroj plus případné další příslušenství) - v základní verzi začíná na 1500 Kč. Další informace naleznete na www.teploty.info.

EDIT 10.10.2016: WiFi Teploměr nově i v AC verzi, která je levnější a má spínané relé.

EDIT 1.1.2017: Novinky u WiFi Teploměru v roce 2017.

60 komentářů:

  1. je to paráda :-)
    Vypadá to dle tvého popisu, jako kvalitní práce, s výhledem na další rozšíření.
    Přesně to bych potřeboval. Ale říkal jsem si při čtení článku když to bude do 1.000 hned to objednám, konec mě tedy zklamal :-) (ne že by to byla velká cena a určitě za vývoj zasloužená), takže dokud nepůjdeš do velkovýroby, budu si muset bastlit sám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Určitě si to zkus ubastlit sám, pokud na to máš čas, moře času! :-)
      Jak správně píšeš, při kusové ruční výrobě to holt levněji dělat nejde. Na velkovýrobu se nechystám, neboť nevidím potřebný velkoodbyt ;-)

      Vymazat
  2. Jsem IT profesionální laik :-) za přemýšlím, jak skamarádím tento teploměr s mojí zaheslovanou WiFinou v domě, když to nemá displej, klávesnici či možnost připojení s PC :-) Jinak chválím, velice povedené a propracované.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je jedna z věcí, kterou bylo nutno vyřešit. Uděláno to mám tak, že WiFi teploměr si spustí vlastní WiFi AP, k němu se člověk připojí, navštíví jeho webserver, tam zadá údaje ke své domácí WiFi, teploměr si je uloží a pak se restartuje a už se připojí k domácí zaheslované síti...

      Vymazat
  3. Vážně super práce. Musím se pochlubit s podobným projektem. Osobně jsem se vydal cestou MQTT, které mu umožňuje síť neomezeně škálovat, monitorovat v reálném čase, šifrovat a data mohou téct oběma směry. Pokud by vás zajímalo moje řešení, budu rád když se podíváte na http://mqopen.org

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pekna prace oba
      u toho zarizeni od petra jsem si hned rikal ze jedine co tam chybi je mqtt ,p

      Vymazat
    2. Normální smrtelník MQTT na nic nepotřebuje - úmyslně jsem tento teploměr koncipoval jako web server, u kterého je hlášení někam ven popřením jeho smyslu. Nicméně je triviální MQTT do mého teploměru přidat. Záležitost pár řádků (bez konfigurace), neboť NodeMCU firmware MQTT podporuje.

      Vymazat
    3. Tak jsem MQTT už přidal, na řízení relé na dálku je to jako dělané! :-)

      Vymazat
  4. Ahoj ja sa pokúšam niečo podobné ako ty niečo vlastné, (čo nebude odosielať nikomu inému moje údaje).
    A zaujíma ma ako si riešil adresu že tam máš teplomer/ a nie 192.168.x.x
    máš doma DNS server alebo je tam iný fígeľ...
    Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DNS server mám (asi jako každý s trošku lepším routerem), a navíc používám i multicast DNS.

      Vymazat
    2. Aký router je vhodný?
      A aký používaš doma ?
      Žeby som odkukal a kúpil rovnaký ;)

      Vymazat
    3. seznam podporovaných zařízení je na stránkách OpenWRT.org. Já mám TP-Link TL-1043ND, protože jsem chtěl doma gigabit, ale stejně dobře by fungoval i TL-741ND apod.

      Vymazat
    4. Aký je rozdiel medzi dd-wrt a open-wrt ?
      Ďakujem za odpoveď.

      Vymazat
    5. Nevím přesně - nejdřív jsem roky používal DD-WRT, a pak jsem přešel na OpenWRT a podle mě má mnohem více možností konfigurace a je víc otevřené. Asi jako přejít z Windows na Linux.
      Google nabízí mnoho odpovědí na otázku "dd-wrt openwrt difference", tak si to můžete všechno přečíst.

      Vymazat
  5. Jako router mam osobne nejradeji Mikrotik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemá náhodou Mikrotik administraci jen pomocí nějakého Windowsího programu?

      Vymazat
    2. Uz ne, necha se plnohodnotne konfit i pres web. A Windowsi program funguje pod Wine, pouzivam to tak roky.

      Vymazat
    3. Díky za zprávu - v tom případě si jeden Mikrotik koupím a odzkouším (roky jsem ho kvůli té Win konfiguraci bojkotoval).

      Vymazat
    4. Mikrotik ma i ssh terminal. :)

      Vymazat
  6. Pěkná mašinka, kterou si nejspíš co nevidět pořídím. Fajn by byla ještě nějaká appka do mobilu, ať se nemusí chodit do prohlížeče. Admirál ve výslužbě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad appkou pro Android uvažuji - dokázala by například agregovat teploty z více WiFi Teploměrů v síti, a dělat další věci. Jak budu mít volnou chvilku, udělám ji.

      Prozatím doporučuji načíst stránku do mobilního prohlížeče a uložit záložku na plochu - to se pak objeví ikona na ploše, na kterou stačí kliknout jako na appku a hned to člověk vidí.

      Vymazat
  7. Pekny teplomer. Sam jsem si doma postavil neco podobneho a funguje dobre. Jenom je to uz asi dva roky stare, takze jsem tenkrat pouzil ethernet (arduino a enc28j60).

    Jak se vam povedlo vyresit certifikace (EMC)?
    Ja se mam zarizeni jen pro valstni potrebu a komukoliv znamemu se bojim neco postavit, protoze nemam nervy zabivat se papirovanim kolem certifikace :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten ESP8266 modul, který je srdcem zařízení, má EMC vyřešeno, jsou k němu certifikáty, má plechový kryt a vypadá, že je v pohodě.

      Vymazat
    2. Modul možná má vyřešenu odolnost a vyzařování do vzduchu, ale určitě ne "drátové" emc - burst, surge, ESD, vyzařování do vodičů (i když pro 12V napájení se myslím vyzařování nemusí měřit), ... Ale pokud se to prodává jako stavebnice nemusí to emc deklarace mít. Ono dát 100 000 za certifikace a měření není pro normálního člověka možné. Petr

      Vymazat
    3. Jak myslite jako stavebnice?
      Puvodni Raspberry Pi take nemelo ani CE a hode rychle ho museli dodelat.
      Takze pokud nekomu prijde osazeny plosnak a krabicka a uzivatel to vse pouze secvakne dohromady, je to uz stavebnice bez nutnosti certifikace?

      Vymazat
  8. Doporučuji mrknout na modul sonoff Je to vlastně ESP8266 se vstupem napájení 90-230V a výstupem přes relé ~10A. Po flashnutí easyESP a připojení DHT11/22 je z toho v podstatě to samé,ale za cca 10 dolarů včetně krabičky. Toto je pěkné zařízení ale chtít jich třeba 10 kusů už není pro mne moc dostupné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sonoff nemá externí anténu, nemá vyřešené připojování čidel, DHT11/22 nejde připojit moc naráz, nemá web server s responzivním webem, jednoduchou uživatelskou konfiguraci, nemá vyřešený export hodnot - no prostě bych to za "to samé" nepovažoval ani náhodou.
      A pokud budete chtít deset kusů, dám vám takovou slevu, že to dostupné bude. Ale zatím nikdo nepotřeboval víc než dva kusy, díky tomu, že k jednomu teploměru připojí třeba pět či deset teplotních čidel naráz a pokryje tak celou měřenou oblast.

      Vymazat
  9. Eeee, zajímavé :), hledám něco na hlídání teploty při domácí pasterizaci a tohle se mi jeví jako super řešení :) ... nějaký nápad na teplotně odolný obal sondy, aby případně zvládal kablík nějakých 72 stupňů celsia, nebo i více, kdybych ho chtěl nacpat třeba i do trouby? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 72 by měl vydržet v pohodě.

      Vymazat
    2. Hm, tak ho mám doma a začínám si hrát. Hlavně s gnuplot :) ... mimochodem, překvapil mne teplotní rozsah čidel. Existují připojitelná čidla s větším rozsahem, nad +125 ℃ ?

      Vymazat
    3. A jen pro zajímavost, aktuálně sleduju teplotu u demižónů s kvasícím ciderem :)

      Vymazat
    4. Neznám žádná podobná čidla zvládající vyšší teploty, takže jsem se rozhodl je postavit. Jeden majitel WiFi Teploměru potřebuje měřit teplotu spalin v komíně, takže do 300 ℃ :-)

      Vymazat
    5. Tak to je dobrá zpráva, budu moct v případě úspěchu sledovat i průběhy teplot při pečení v troubě :)

      Vymazat
    6. Už to mám hotovo, čidlo až do 1000 ℃ - popsáno v jiném blogpostu.

      Vymazat
    7. Dobrý den, šla by PT100 s A/D převodníkem, nebo termočlánek typu K. Oba jsou arduinem podporovány. Jinak na obdobnou aplikaci používám modul https://hadex.cz/m431e-modul-rele-wifi-s-esp8266-napajeni-5-80v/ termostat s čidlem oxidu uhelnatého s vlastním webserverem

      Vymazat
  10. Moc hezké řešení, jsem laik a chtěl bych se zeptat, jestli by to dokázalo měřit až 8 teplot v kotelně.(kotel,topná,vratná,akumalace,akumulační nádoba nahoře, dole, venkovní teplotu, teplotu doma) Dále průměr sondy teploty, protože v aktuální měřící šachtě už mám tak tak narvané dvě čidla (regulace kotle, vlastní zobrazovač teploty)

    Rád bych se zeptal kolik by stálo provedení pro laika pro cca 9 teplot (i bazén asi) i nejlépe s nějakým zaškolení v rámci toho wifi připojení (wifi příjem signálu "internetu" v kotelně je)

    děkuji za info.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 9 teplot měřit zvládne. Průměr sondy je tuším 6 mm. Napište mi mail na petr@pstehlik.cz pro podrobnější informace, díky.

      Vymazat
  11. Šlo by to udělat aby to podporovalo HomeKit o iOS?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak přesně by to mělo HomeKit podporovat?

      Vymazat
    2. Tam by byl urcite problem ziskat od Applu razitko a jinak to bude urcite v rozporu s licenci.
      afaik Apple vyzaduje v zarizeni nejaky sifrovaci cip.

      Vymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, můžete. Teploty na Vaší chatě uvidíte po přihlášení na www.teploty.info

      Vymazat
  13. Je nebo bude možné připojit k teploměru i nějaké čidlo na měření vlhkosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, bude to možné - chystám celou řadu čidel, brzy o tom napíšu článek.

      Vymazat
    2. čidlo vlhkosti už je hotovo, popsáno v jiném blogpostu.

      Vymazat
  14. Ahoj, koukám, že grafy na ESP-čku vykresluješ přes RRD. Nevím jak často zaznamenáváš teplotu, ale nemáš zkušenost s tím jak dlouho to zapisování ESP snese? Měl jsem totéž udělané přes arduino, které mi data odesílala každou minutu na router na USB flashku, kde se mi každých pět minut generovaly grafy. Flashka vydržela asi půl roku a pak začala vyhazovat chyby až přestala být použitelná úplně. Asi po třetí výměně jsem se rozhodl toto předělat a odesílám data z arduina na web do sql databáze.

    Jinak super práce a díky za tvůj blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jestli se ptáš na to, jak dlouho můžeš zapisovat do externí flash paměti u ESP8266, tak odpověď na to je, že se stačí podívat do datasheetu výrobce konkrétní paměti, zjistíš velikost stránky, počet maximálních přepisů, no a z velikosti paměti podělené velikostí stránek a vynásobené počtem přepisů máš to číslo, co hledáš.

      Vymazat
  15. Tedy přátelé i já si musím stoupnout do fronty a tento teploměr autorovi pochválit a mohu teploměr jedině doporučit.

    Teploměr jsem koupil v prosinci a podle mých dosavadních zkušeností to je velmi povedený, který mi umožnil jednak monitorovat teplotu v objektu ale co je hlavní, umožňuje vzdáleně přikládat uhlí do kotle.

    Díky teploměru tak mohu navštívit vytápěný/temperovaný objekt cca 1x za 2 týdny (oproti předchozímu stavu 1x denně) a mám neustálý přehled o teplotě v objektu. Také bych rád vyzdvihnul flexibilitu autora řešení, který je schopen uživatelům vyjít maximálně vstříc při rozšíření funkčnosti (nicméně doporučuji mít předem jasno v tom, co vlastně chcete).

    Já osobně jsem lepší teploměr nenašel.

    OdpovědětVymazat
  16. Lidi, většina z vás dokáže vyhledávat na gůglu, zkuste chvíli gůglovat a najdete hotová řešení. ESP Wifi modul + Dallas čidlo objednáte z číny i s poštovným do stovky. Přesměrovat váš router doma na jeden port/adresu vnitřní sítě už snad je to nejjednodušší.
    Tím samozřejmě nechci nijak zastírat autorovo dílo - je to kus hodnotné práce.
    Kdo ale výšeposané věci nezvládne ( včetně programování modulu, pájení ) je odkázaný na komerční produkty, samozřejmě za patřičné peníze.

    OdpovědětVymazat
  17. .. jo , zapomněl jsem pro začátek jednoduchý a vyzkoušený odkaz:

    http://www.elec-cafe.com/esp8266-temperature-humidity-webserver-with-a-dht11-sensor/

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den,
    zdravím badatele slepých uliček. Vylepšený teploměr mě zaujal, jen jsem nenašel odpověd na toto: Pomocí wifi na dálku seonu kontakt, paráda. Potřebuji jej vypnout - zase pomocí wifi - OK, ale co udělaá sepnutý kontakt, když nastane výpadek internetu, nemohu tedy kontakt relé vypnout, nebo odpadne a sepnuté zařízení odpojí??????? Děkuji za podání info. ku.tr@seznam.cz Kubát v.r.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V současné verzi by kontakt zůstal sepnutý.
      Jediné řešení nebezpečí výpadku spojení přes Internet a tím pádem nemožnosti relé opět ručně vypnout, je přidat funkci "zapnutí na dobu X minut" (nebo hodin), aby se to automaticky přepnulo zpět.
      To je dobrý tip. Píšu si ho do seznamu možných vylepšení, díky.

      Vymazat
    2. Ja na tohle pouzivam bistabilni rele.
      Impulsem ho prepnu do pozadovaneho stavu a rele si ho pak uz pamatuje bez potreby drzeni stavu.
      Nevyhodou je vyssi cena, vyhodou nulova spotreba energie na drzeni stavu.

      Vymazat
    3. Tux.Martine, bistabilní relé rozhodně není správná odpověď na problém, který Anonymní nadnesl. Jde o to, že třeba zapnu topení na chatě přes Internet ručně, protože tam už jedu a vím, že tam za hodinu budu a bude tam teploučko. Cestou se ale nabourám, dnes už na chatu nedojedu, tak chci na dálku vypnout to topení, ale ouha, mezitím spadl na chatě internet a tak se tam nemůžu připojit...

      Vymazat
  19. Dobrý den, opět posílám pozdrav do již skoro vyřešené slepé uličky a děkuji. Ať se dílo daří. Kubát.

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý deň,
    potreboval by som vedieť aké dlhé môžu byť pripojené čidlá, resp. či sa dajú predľžiť, alebo kedy budeme mať wifi čidlá.
    Ďakujem
    Jozef

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud potřebujete něco vědět, napište mail na info@teploty.info

      Délka kabelu s připojenými čidly by neměla přesáhnout několik set metrů, řekněme 200 metrů.

      Bezdrátová čidla budou snad do Vánoc.

      Vymazat