čtvrtek 5. prosince 2013

Krmivo pro 3D tisk už jedině z JZD

Naši 3D tiskárnu už všichni znají. Podobně jako u obyčejné 2D tiskárny je do ní potřeba kupovat nějakou náplň, aby měla čím tisknout. Místo inkoustu žere tzv. filament, což je označení pro nekonečné vlákno z plastu. Z jakého plastu? Z nějakého, který jde dobře tavit (teplota tání by měla být tak pod 250 ℃). Nejčastěji se pro 3D tisk používají ABS nebo PLA, ale čile se experimentuje s mnoha dalšími. My jsme pro začátek konzervativně zvolili ABS, což je materiál, ze kterého jsou například Lego dílky, takže jsme měli docela dobrou představu, jaké pevnosti by výsledné výtisky měly dosáhnout.


Naše tavicí hlava umí zpracovávat vlákna obou nejčastějších průměrů - 1,75 mm a 3 mm. Pro úvod jsme zvolili průměr 3 mm a jali se na webu hledat nejlevnějšího dodavatele. Nakonec jsme vybrali czechreprap.eu, na kterém je zajímavé, že je to česká firma mající web i ceny komplet v angličtině/eurech. Po dlouhém dohadování jsme vybrali neutrální šedou barvu a koupili 900 gramů té plastové struny, která nakonec vyšla asi na 600 Kč. Levněji to na jaře nikdo neuměl. Dá se říct, že jeden metr té struny vyšel na zhruba pětikorunu, což je poměrně drahé, když uvážíme, že kdejaká drobnost si vezme metr či dva té struny, větší věci metrů klidně třeba šest.

Pak jsme půl roku zkoušeli tisknout a nebudu kecat, když řeknu, že přes polovinu materiálu jsme vyplýtvali na neúspěšných pokusech. Při 3D tisku se totiž může pokazit asi tak třicet šest různých věcí a většinou se i pokazí. Kluci vytiskli pár holčičích soch, já jsem si vytiskl pár krabiček na mé elektronické zázraky (s poměrem tak 3 nepovedené na 1 povedenou), zkusili jsme vytisknout náhradní díly na Reprap a to byl konec, šedá struna došla...


Začali jsme tedy zkoumat, kam se za půl roku pohnuly ceny filamentu a především nenapadlo-li některé JZD, které s plastem už dělá (dnes většina bývalých družstev nekrmí krávy granulemi, ale tiskne/stříká z plastového granulátu spoustu různých výrobků), vyrábět také ty struny pro 3D tiskárny. Osobně jsem se snažil v (JZD) Zálesí přesvědčit je o důležitosti výroby strun, ale nepovedlo se. Náhodou mi ale +Jan Krupka řekl o jiném družstvu, z Haňovic, kde to správní lidé pochopili a struny už valí.


Naštěstí v Haňovicích také pochopili, že rozumná cenová politika je klíčem k úspěchu a nasadili poloviční ceny než zbytek světa! Tak to má být. Navíc se s nimi dá velmi dobře mluvit, pan ing. Přindiš mi dokonce poslal vzorky PLA (takže konečně zkusíme tisknout z kukuřice nebo z čeho to je) a nějakého jejich speciálního ABS, které prý trpí menší smrštitelností při chládnutí (smršťování při chládnutí je jedna z bolestí 3D tisku, která umí zle pocuchat výrobky větších rozměrů).


Samozřejmě jsme byli zvědaví, co za plast nám dorazí a jak bude tisknout. Barvu jsme tentokrát vybrali žádnou, tj. "natural" (bezbarvý, resp. neobarvený přírodní) a čekali. Plastová struna přišla na pěkné kartonové cívce (což je pokrok oproti czechreprap.eu, kteří to poslali jen smotané jak napínací drát na plot a museli jsme kvůli tomu vyrobit cívku). Dokonce byla zatavená v sáčku spolu s takovým tím malým pytlíčkem soli, co s ním babička vždycky posype oříšky, u kterých taky bývá (už jsem jí řekl, že je to jedovatý pohlcovač vzdušné vlhkosti a že to sypat na jídlo nemá :-)

No a jak to teda tiskne? Jedním slovem VÝBORNĚ! Výsledné výtisky jsou přesnější (méně přetoků), vrstvy jsou lépe "slité" a hlavně je výsledek mnohem pevnější. Z nějakého důvodu jsou naše výtisky teď jakoby lépe "propečené" a jednoduše řečeno vypadají velmi "solidně" ve všech významech tohoto slova. Oproti šedivé struně od předchozího dodavatele je to jednoznačné zlepšení, ze kterého jsme nadšeni.


Takže pokud váháte, kde objednat strunu (ne do kytary), jděte rovnou na PV Plasty Mladeč, vyberte si kromě materiálu, průměru a barvy navíc taky tvrdost - aha, ceník online ještě nemají, tak si ho vyžádejte a uvidíte sami. Pan Přindiš mi ještě psal, že se po Novém roce chystají na vodou ředitelné PVA, což by umožnilo jednoduše tisknout rozpustitelné podpory pro dnes netisknutelné tvary (např. stojící hříbek). No budu je po očku sledovat, a pokud s nimi máte sami zkušenost, podělte se v komentářích níže.


9 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé, tak to museli v Mladči změnit složení. Cca před půl rokem (možná i dříve) jsme od nich koupili ABS a mělo teplotu tání i smršťování o něco výše než konkurenční "paliva". Takže heat-bed už nestačil a výrobek se odlepoval více než jindy. To už by stálo za to postavit si zase nějakou tu 3D tiskárnu :D

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, jak je to s kvalitou plastu Mladeč, na reprap foru je na to samá kritika?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neměl jsem poslední měsíce čas něco tisknout, ale Jarda právě tiskne velké letadlo a chodí mi to ukazovat a je to pořád skvělé. Takže já tomu (bezbarvému) plastu z Mladeče pořád maximálně věřím.

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    struny pro 3D tiskárny se dají sehnat zde:
    http://www.patro.cz/kategorie/spotrebni-material-3d-tisk

    OdpovědětVymazat
  5. Od tech zemedelcu jsme to zacali prodavat i na http://www.jrc.cz A mame to krome eshopu skladem i na jedne prodejne v Praze (Chodov), Brne (Spalicek), Ostrave (Avion) a Bratislave (Polus). 9-21hod 7 dnu v tydnu.

    OdpovědětVymazat
  6. ABS 1kg 3mm:
    1.1.2014 330,-
    1.9.2015 450,-
    :((((((((((((((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to už si jsou jistí v kramflecích, když tak zvýšili cenu. No to je smutné, ale zas to asi znamená, že dotáhli kvalitu na úroveň konkurence...

      Vymazat