středa 4. září 2013

Acer Iconia Tab A1 - téměř dokonalý tablet

Při svém hledání pro mě dokonalého tabletu (viz březnový Colorovo CityTab a dubnový GoClever A103) se mi v červnu do ruky dostal i Acer Iconia Tab A1-810, který mě na první pohled oslnil. Splňuje totiž prakticky všechny požadavky, které na ideální tablet kladu:

  • úhlopříčka 8" je perfektní - 7" je totiž málo a 10" už moc
  • poměr stran 4:3 je skvělý - není to úzká dlouhá nudle jako 16:9
  • IPS displej je základem, a rozlišení 1024x768 je na 8" dostatečné
  • RAM 1 GB je konečně dost velká na to, aby šlo pořádně využít multitasking Androidu
  • čtyřjádrový rychlý procesor MTK a skvělá grafika PowerVR zaručují naprosto plynulý běh programů
  • tablet má GPS, takže se dá použít ke geocachingu či navigaci, a fotky mají geotag
  • rozlišení zadního fotoaparátu 5 mpix je také výborné (a má i přední kameru na videohovory)
  • tablet má HDMI výstup, možnost rozšíření 16 GB paměti SD kartou a i 3,5mm pro sluchátka
  • a hlavně, byl to snad první tablet na českém trhu s Androidem 4.2.2 přímo od výrobce!
Díky novému Androidu jde hned po vybalení založit vícero účtů a jeden tablet tak může sdílet např. víc členů rodiny. Na to jsem se těšil od chvíle, kdy (před lety) prosákla informace o podpoře více uživatelských účtů v Androidu.

Všechny dříve testované hry a programy jedou na tomto tabletu samozřejmě bezchybně a krásně rychle/plynule. Barevné přechody kulečníkového plátna jsou na IPS displeji perfektní. Celkové skóre v AnTuTu benchmarku je 13229, což je opravdu rozdíl oproti 3564 u GoClever či 2564 u CityTab.

Zatím je všechno dokonalé, že? Bohužel teď už přijdou jen ty horší zprávy.

První věc, které jsem si všiml, byla absence elektronického kompasu. Kvůli tomu nejde tablet použít pro rozšířenou realitu - jednoduše proto, že tablet neví, kterým směrem jeho zadní kamera míří. To je obrovská škoda - například takový Google Sky Map by musel být na tak krásné obrazovce zážitek.

Potom si začal syn stěžovat, že mu nefunguje dobře sluchátkový výstup. Neřešil jsem ještě proč, jen jsme zjistili, že tablet hraje pouze do připojených sluchátek, ale nechce hrát, pokud například přes sluchátkový výstup propojí tablet se vstupem receiveru nebo jeho přenosného reproduktoru. To je minimálně podivné.

No a poslední ránu jinak skvělému tabletu zasadil QR kód: když jsme se pokoušeli naskenovat QR kód, s hrůzou jsme zjistili, že kamery nemají automatické ostření (auto focus). Kvůli tomu je prakticky nemožné QR kód zaměřit a rozpoznat. Přitom v mobilech je auto focus naprostá samozřejmost, až tak moc, že jsem ani nevěděl, jak je to důležité. Ruční zaostření není možné, takže na nějaké fotky blízkých objektů nebo rozpoznávání např. těch QR kódu je nutno zapomenout.

Tento tablet je opravdu výborný a může dobře posloužit, pokud mu uživatel promine těch pár výše zmíněných nedostatků. Pro mě jsou bohužel neprominutelné, takže ideální tablet hledám dál...

1 komentář:

  1. Já mám problém se zvukem z reproduktoru, na sluchátka to hraje na repro ne.Někde jsem to blbě přepnul, prosím poraďte mi kde asi...??? Jsem z HK Třebeš. Podle někoho komu to chodí to sladím....rád zavolám....díky.,..colombo.hk@volny.cz...

    OdpovědětVymazat