sobota 8. srpna 2009

ADSL: už zase skáče přes kaluže

Dlužím si dopovědět, jak to bylo s tím červnovým nenadálým zpomalením ADSL na čtvrtinu běžné rychlosti. Krátká rekapitulace: 30. dubna zásahem vyšší moci odešel do té doby spolehlivý VoIP router Linksys, zapojený mezi ADSL modem a zbytek rozlehlé domácí sítě, dělal mi NAT a DHCP server. ADSL modem Edimax byl zapojený v režimu bridge (tedy průchozí jak trubka), protože nemá tak pěkně konfigurovatelný DHCP server (chybí mu přiřazování IP adres podle MAC adres).

O týden později jsem už měl nový VoIP router, v podstatě stejný typ, jen mladší bráška (SPA 2100 -> SPA 2102). Nakonfiguroval jsem ho nachlup stejně, a taky zapl provisioning (díky čemuž se nejen sám upgradoval firmware na poslední dostupnou verzi, ale VoIP operátor může na dálku i dělat změny v konfiguraci mého zařízení dle jeho uvážení). Rychlost byla v pořádku:

Rychlost 6,57 Mbps

Ještě 4. června mám rychlost dle historie Speedtest.net 6,52 Mbps, takže pořád v pohodě. Pak se ale něco pokazilo, internet se zpomalil na slabé 2-3 Mbps, což jsem se sice nejdřív snažil ignorovat, ale 16. června jsem to už začal řešit. 17. června v 19:00 proběhly plánované FTP testy rychlosti ve spolupráci s techniky od Volný.cz, ti pochopili, že mi to fakt nejede a doporučili mi vyměnit ADSL modem. Pak asi začali něco řešit na své straně, protože mi ADSL spojení vypadlo pro jistotu na pár hodin úplně.

Měl jsem tak čas přemýšlet. Než vyměním modem, zkusím ještě jednu zoufalou věc - místo VoIP routeru nasadím za ADSL modem přímo svůj počítač, ať se pokusí navázat PPPoE spojení sám. Chvíli jsem dumal nad tím, jak NetworkManager v Ubuntu řeší PPPoE, a pak se to konečně spojilo a internet mi jel plnou rychlostí 6,36 Mbps. Wow.

Ještě jsem tomu nemohl uvěřit, a tak jsem vrátil VoIP router zpět do hry. Bum, rychlost spadla na 3 Mbps! Tak jsem znovu vyhodil VoIP router, ADSL modem překonfiguroval z bridge módu do routování s NATem a DHCP, zapojil počítač přímo za něj a voilá - opět krásná rychlost 6,64 Mbps! Takže viníka zpomalení internetu, VoIP router, jsem měl vlastně celou dobu před nosem:



Stejně je těžké to nenadálé zpomalení (po měsíci bezchybného provozu) nějak rozumně vysvětlit. Jediná možnost, co mě napadá, je, že VoIP operátor na dálku (díky povolenému provisioningu) změnil někdy v první červnové dekádě konfiguraci VoIP routeru tak, že začal něco "nestíhat" a přístup na internet tak zpomalovat. Při zběžné kontrole ale všechny parametry nastavitelné ve webovém rozhraní vypadaly normálně...

No co už, kdo jednou zradil, tomu ruku nepodám - SPA 2102, ač vybavením (a cenou) router, teď u mě slouží na chvostu sítě jen jako obyčejný VoIP konvertor. Za ním už pro jistotu nemám zapojeno nic, aby už nikdo netrpěl podivně pomalým internetovým spojením.

Nicméně toto nové zapojení, kdy ADSL Edimax 7084B dělá router s překladem adres a DHCP server, má dvě nepříjemné nevýhody - slabý DHCP server a NAT. První problém jsem vyřešil tím, že jsem DHCP server přenesl z ADSL modemu na D-Link WiFi router - díky DD-WRT jsem nakonfiguroval jeho vnitřní dnsmasq úplně ideálně, takže nejen, že mi přiděluje IP adresy podle MAC adres, ale navíc to promítá do svého DNS serveru, takže mi doma funguje "ping jméno_stroje".

Druhý problém je horší obejít: ADSL Edimax nezvládne NATovat dvě PPtP VPN spojení zároveň (což VoIP Linksys zvládal bezchybně). Mám občas nutkání modem vrátit zpět do módu trubka (bridge) a zkusit za něj zapojit nějaký další router (třeba ten, co mám ve WiFi D-Link krabičce), ale nechci přijít o svou pracně znovunabytou rychlost:

Rychlost 6,57 Mbps

Nejspíš poslechnu staré dobré pravidlo systémových administrátorů - nešahej na věci, které fungují...

Update: tak ADSL Edimax zvládá 2x PPtP VPN v pohodě. Nevím, proč to předtím nešlo, ale teď to jde OK.

1 komentář:

  1. Nevím jestli jsi zachytil ,ale ty Linksys SPA mají z nějakého důvodu omezenou propustnost. To byl také důvod, proč jsem šel až do toho nejvyššího s wifi (WRP400?). U nás to teď lítá 15/1,5 Mbps.

    Miloš

    OdpovědětVymazat