středa 24. června 2009

Navit - navigační systém nejen pro Nokia N810

V poslední dny jsem naprosto uchvácen navigačním systémem Navit. Plně svobodný projekt, skvělí vývojáři okamžitě opravující nahlášené chyby, plodné noční diskuse na IRC, ale hlavně velmi použitelný program (přestože verze je aktuálně skromná 0.1.1) pracující s vektorovými mapami a zvládající routing v reálném čase.



Na mé Nokii N810 je to víc než výborná náhrada komerčního programu "Map" od Wayfinder Systems, kteří, přestože si za navigování (odemčení routovacích funkcí) nechávají velmi slušně zaplatit, mi odmítli poslat update map. Tím se ten software stal nepoužitelným (kdo bude jezdit podle dva roky starých map?) a přestal jsem uvažovat, že bych si ho kdy koupil.

Tak pro Nokii zbýval akorát Maemo Mapper, což je sice výborný program, ale pracující s cizími obrázky map (např. z Google Maps), což vylučuje plynulý zoom, dostupnost map celé Evropy či světa naráz (kvůli obřím datovým nárokům), nemožnost online routování (podle obrázků to nejde, jsou potřeba vektory cest) a hlavně, v poslední době začal Google blokovat pokusy o stažení souvislejšího kusu obrázkových podkladů, takže se Maemo Mapper celkem rychle stává nepoužitelným (ne, nechci používat Microsoftí Virtual Earth či Yahoo mapy).

Proto zpět k skvělému Navitu, kde vývojáři jen za poslední týden přidali spoustu důležitých vylepšení (dali i na mé návrhy :-) Např. všichni Češi/Slováci jistě ocení podporu českých znaků ve vyhledávání měst či ulic na jednoduché ASCII OSD klávesnici - i když píšu 'Sak', program chápe a najde i Šakvice, viz níže:



Zkusím se teď podle Navitu projet k moři a zpět a uvidím, jak to půjde. Ale zatím vypadá výborně...

2 komentáře: