středa 2. ledna 2019

Bilancování

Většina lidí bilancuje poslední den roku, ale včera jsem neměl čas, protože jsem něco programoval, tak napíšu bilanci dneska, na Nový rok večer. Bude však o to delší a snad i zábavnější :-)

Rok 2018 byl pro mě spíš takovým pokračováním roku 2017, který byl na události mnohem nabitější. A co teprve rok 2016 nebo dokonce 2015? Každý byl docela úžasný. Mám-li ale své současné bastlení popsat chronologicky, musím zřejmě začít ještě o kousek dřív...

2014


V roce 2014 jsem už naplno dělal s Arduiny, ale brzy měl až po krk vrabčích hnízd v breadboardech a chtěl jsem začít pájet hotové výrobky. Na to jsem ale potřeboval nové místo - pájecí stůl, a tak jsem si ho v červenci pořídil:

V září 2014 jsem pak na podomácku děsivě vyleptaném plošném spoji postavil první prototyp PARCP-USB.


O měsíc později jsem už osazoval profi plošné spoje (první z Číny), a dnes má PARCP-USB doma nejeden Atarista.


V prosinci 2014 jsem postavil předchůdce WiFi Teploměru, tenkrát ještě s Ethernetovým rozhraním. Už tehdy jsem měl doménu teploty.eu (později jsem přešel na teploty.info) a začal pracovat na ukládání naměřených hodnot a grafech teplot.


2015


V únoru 2015 jsem kamarádovi postavil chytrý dům - ovládání světel a žaluzií přes tablet, všechno po OneWire sběrnici. Tu jsem měl v té době už mimořádně oblíbenou.


V květnu 2015 jsem vytvořil USB adaptér pro původní 8bitové joysticky, pro dokonalý retro zážitek při hraní Atari her nejen na mém Atari800 emulátoru.


V červenci 2015 jsem postavil něco jako USB voltampérmetr s Arduinem a displejem (měl jsem pak o něm na OpenAltu přednášku).


V září 2015 pak vznikl na detailní zakázku první (spíš nultý :) kus WiFi Teploměru, což v budoucnu nečekaně ovlivní můj život, priority, volný čas a podobně.


Poté jsem si koupil první trochu "profi" vybavení na můj pájecí stůl - digitální multimetr (starý z dětských let už dosluhoval) a krásný 4kanálový 100MHz osciloskop, který skoro nepoužívám, ale když už ho někdy potřebuju, je vskutku nenahraditelný.


V listopadu 2015 jsem pro jednu nejmenovanou firmu vytvořil "informační systém" z kombinace Raspberry Pi a velké LCD TV. Mají to nasazeno ve výrobě a funguje to spolehlivě už tři roky (klepu na dřevo).


Zajímavostí je obrovský panel o FullHD rozlišení složený ze čtyř velkých TV, na který se promítá obraz (čtvrtina obrazu automaticky na každou televizi). Celková úhlopříčka skoro 3 metry.


2016


V lednu 2016 jsem začal stavět "digitální vodoměr" (optický odečítač hodnoty z klasického vodoměru s točícími se kolečky), samozřejmě s pomocí Arduina.


V březnu 2016 jsem na InstallFestu osobně potkal jednoho ze jmenovců, který mi zabral doménu petrstehlik.cz :-) Stehlík, nebo dokonce Petr Stehlík, se dnes ostatně jmenuje prakticky každý programátor, grafik nebo bastlíř. Je to těžké :-)


Zároveň jsem řešil umírající zapalování plynového kotle. Nejdřív mě asi půl roku zachraňovalo resetítko postavené z Arduina, ale nakonec jsem vyměkl a koupil novou zapalovací elektroniku.


2. dubna 2016 jsem byl na významné události: schůzce Zlínského Atari klubu po 30 letech (dávám to sem pro pobavení, vypadá to jako skoro klub důchodců - a prakticky je! :-)


V květnu 2016 jsem postavil první sériový kus WiFi Teploměru, protože jsem si říkal, že je škoda zahodit tu práci a zkušenosti, které jsem nabral při stavbě prvního prototypu podle zadání Kamila Z. Od té doby jsem vytvořil nejméně 15 revizí plošného spoje, přešel z kupovaných ručně vrtaných na přesné 3D tištěné krabičky, vymyslel mnoho nových čidel, párkrát přepsal firmware - zkrátka mě baví pořád to vylepšovat.


Bohužel se ale v té době začal o slovo hlásit dům, že chce po 16 letech nějakou tu údržbu. Nejdřív v červenci 2016 rekonstrukce koupelny:


Přitom se ukázalo, že špatně propojený odpad od umyvadla nechával roky téct odpadní vodu do základů dřevěného domu. To bylo hned starostí s hnilobou nosných trámů, vyháněním mravenců z konstrukce domu, sháněním specializované vysoušecí firmy, půlroční boj s pojišťovnou a podobné radosti.


Koncem října jsem postavil nádherné police ve sklepě, které byly určeny pro nedočkavě očekávanou, dlouho složitě vybíranou novou 3D tiskárnu. Bohužel volné místo bylo okamžitě zaskládáno nesouvisejícími věcmi, takže tiskárna ve sklepě nikdy nebyla, smrdí mi v pracovně :-)


V listopadu 2016 přijela první tiskárna Průša i3 MK2. Od té doby mé elektronické výrobky mají konečně nějakou rozumnou podobu. Co posledních 30 let vypadalo vždycky jako vrabčí hnízdo, má nyní krásnou krabičku. A co věcí v domácnosti umí 3D tisk vyrobit či opravit! 3D tiskárna patří do povinné výbavy každého bastlíře...


2017


V lednu 2017, ve velkých mrazech, padlo roky odkládané rozhodnutí vyměnit plastová okna za nějaká s nepromrzajícími rámy (ano, vevnitř v místnosti opravdu naměřím mínus pět stupňů Celsia na rámu okna).


Začátkem února 2017 jsem si koupil v českém obchodě z Polska čínskou pájecí stanici, která má horký vzduch i páječku. Horký vzduch mi od té doby mnohokrát pomohl odpájet či zapájet mikrokontroléry, zatímco páječku jsem na naléhání přátel z G+ začal používat až teprve v srpnu 2018 (a dobré!)


V únoru 2017 mi taky praskl plastový filtr na přívodu vody do domu a proud vody o tlaku 6 atmosfér mi za tři hodiny kompletně vyplavil sklepy a zničil spoustu věcí za mnoho a mnoho peněz.


Následné vysoušení odbornou firmou mi pak dodatečně zničilo ještě i podlahy (popraskaly potěry). Celkové škody v ceně nové Škody...


Na základě tohoto nesmírně silného zážitku (to fakt nechcete zažít podruhé) jsem hned v březnu dokončil optické odečítání průtoku vody a hlavně jsem na vstupu vody do domu přidal Arduinem ovládaný ventil, který při nadměrném či dlouhodobém průtoku vody všechno zastaví. Výsledné řešení jsem později prezentoval na OpenAltu.


V březnu 2017 jsem pro jednoho člověka dokončil na zakázku vyvíjenou USB nabíječku ze střídavého 24V napětí určenou do chatiček v jakémsi rekreačním areálu. Bohužel, nikdy si hotové zařízení neodebral, takže několikaměsíční vývoj se nezaplatil.


Též jsem v té době zkoumal, šlo-li by k běžnému čidlu kouře (požáru) připojit nějakou vysílačku a zapojit ji na internet, abych o případném vzniku požáru věděl, i když nejsem doma. Když jsem to konečně vyzkoumal, čidlo umřelo (asi sešlo věkem, po 10 letech odcházejí všechny).


V květnu 2017 jsem po mnoha letech bezdrátového internetu přešel zpět na DSL, tentokrát už VDSL2. S tím se pojilo mnoho velmi silných zážitků, které by vydaly na samostatný blog post. Teď, po dalším roce, si to už konečně "sedlo" a mám doma 100 Mbps, tak jsem rád. Každopádně mi zbyl úplně nový WiFi klient (původní v zimě 2016/17 po pěti letech odešel, tak jsem na tři měsíce koupil nový Mikrotik).


30. května 2017 jsem se po 18 letech rozloučil s plynovým kotlem (do kterého jsem půl roku předtím musel koupit novou zapalovací elektroniku) a bojlerem. Konečně jsem přešel na plně elektrický dům, jak jsem si posledních 10 let plánoval a pořád propočítával, jestli to vyjde nebo nevyjde lépe než plyn (první rok vyšlo, ale teď kvůli tomu zdražují elektřinu o 27 %, takže opět slepá ulička).


V srpnu 2017 jsem měl funkční vlastní svinovací vynález na zastínění terasy na nové pergole. Slíbil jsem na G+, že to popíšu/nafotím atd., ale ještě jsem neměl čas...


V září jsem na volné místo po plynovém kotli postavil stupínek pro krbová kamna. Naučil jsem se omítat a oprášil si pokládání a spárování dlažby.


27. září 2017 začala obávaná výměna všech oken v domě:


Aby toho nebylo málo, hned začátkem října jsme sbalili laminátovou plovoucí podlahu (po 18 letech stále jako nová) a zkusili místo ní nalepit lino (nebo PVC, nebo jak se to vlastně jmenuje). Cílem bylo dát podlahovému topení větší šanci hřát. Zatím se zdá, že to byl dobrý krok...


V listopadu 2017 jsem postavil dlouho plánovanou revoluční DC-DC UPS, samozřejmě s Arduinem. Dodneška jsem neměl čas ji zdokumetovat a publikovat :-[


V prosinci 2017 jsem pak začal stavět další dětský pokoj přepažením chodby pomocí dvojitých zasouvacích dveří. To mi pak umožnilo oprášit i mé sádrokartonářské schopnosti (které jsem nikdy moc neměl :-)

V tu dobu (konkrétně tuším 14.12.) jsem také po mnoha letech váhání konečně zainvestoval do bitcoinu. Od toho dne hodnota bitcoinu začala prudce klesat a dnes, po roce, je na méně než pětině původní hodnoty.

2018


Konečně jsme se dostali k aktuálnímu, tedy právě uplynulému roku! :-)

V lednu 2018 se rozbilo otevírání střešního okna Roto v novém dětském pokojíčku tak, že nešlo zavřít (proč se to děje vždycky v třeskuté zimě, jako se pokazilo zapalování plynového kotle, jako praskla voda a udělala povodeň ve sklepě?). Nechali jsme se přemluvit na kompletní výměnu obou oken, prý je to nejrozumnější varianta. A že prý to byla moje chyba, měl jsem je pravidelně mazat.


V březnu 2018 přijela nová 3D tiskárna Průša i3 MK3, protože jsem jako naprostý začátečník podlehl sugestivní reklamě a vyměnil ji za 100% funkční i3 MK2 (a pak jsem si pár měsíců trhal vlasy - ale už jsme si na sebe zvykli).


Na výstavě Ampér v Brně jsem si vybral své příští auto - Tesla Model X. Zmocnil se mě totiž neodbytný pocit, že budu brzy potřebovat šestimístné rodinné auto. Jen tento nadupaný model stojí skoro 3 miliony, takže budu muset ještě "pár let" šetřit :-)


Stále ještě v březnu 2018 jsem měl doma půjčenou sadu od Velkého klauna na zkoušku a recenzi - nafotil jsem a natočil mnoho materiálu, ale ještě jsem neměl čas to zpracovat do nějakého blog postu, sorryjako :-(


V červnu jsem instaloval tepelné čerpadlo k bazénu koupené na Silvestra.


V červenci jsem začal stavět hůru nad parkovacím stáním, protože potřebuju další prostory pro věci, které se doma neustále kupí. Opět jsem zvolil jako materiál Durélis, velké plotny spojené na pero-drážku, moc dobře se s tím dělá.


Tu hůru jsem sice dodělával až do Vánoc, ale druhou půlku stínění terasy jsem dokončil ještě v první polovině letních prázdnin:


Největší radostí roku 2018 je ale rozhodně narození mé jediné dcery. Dokonce jsem byl první na světě, kdo ji držel v náručí, heč :)


Abych to patřičně oslavil, jel jsem hned z porodnice do Valašského Meziříčí na sraz elektroaut, nechat se svézt v Tesle Model X (jak jinak :) nějakým usměvavým dobrovolníkem:


Koncem srpna je ve Zlíně každoroční Barum Rally, v roce 2018 byla podruhé i soutěž elektromobilů. Samozřejmě jsme si nenechali ujít prohlídku vítězného auta za předchozí rok - Tesly Model X (už chápete, který elektromobil je nejlepší, že? :)


V té době jsem taky, abych rychleji naspořil na vysněnou Teslu, začal naplno investovat na burzách cenných papírů - začal jsem skupovat akcie technologických firem. Kteroukoliv firmu jsem si vybral, jakkoliv věhlasnou, obrovskou, s desítky let dlouhou historií - jakmile jsem koupil její akcie, šla jejich hodnota prudce dolů. Koupil jsem několik dobře známých titulů (Microsoft, Intel, ...) a pokaždé se situace opakovala, takže to nemůže být náhoda :-) Rčení "prodělal i kalhoty" ani plně nevystihuje, čeho jsem dosáhl za pouhé tři měsíce :-D

V září mi kamarád na 2 týdny půjčil elektrické auto (starší Nissan Leaf), abych si ověřil, že je to skutečně nejlepší způsob pohonu osobních vozů a že auto se spalovacím motorem už opravdu nechci. Dobře se mi s ním jezdilo, do práce i po výletech! :-)


No a v říjnu, se zimou na krku, jsem začal opravovat rozpadající se dlažbu na terase u bazénu. Všichni přizvaní odborníci řekli jednoznačně "vykopat a udělat celé znovu", což by stálo šestimístnou částku. Takže jsem si to zkusil opravit po svém - pracně vyrýpat starou spárovačku a spáry znovu zalepit, ale tentokrát polyuretanovým tmelem.


Při tom všem jsem ještě dokončoval jeden tajný vládní projekt, o kterém vám nemůžu napsat víc, protože bych vás pak hned musel zastřelit, abyste to nevyzradili. Snad jen, že to byl můj zatím nejsložitější plošný spoj a že výsledek dopadl dobře.


V listopadu, když už mi hustý déšť mrzl za krkem, se rozpadla i dlažba před vstupem domu. I tu jsem jaksi opravil polyuretanovým tmelem.


Ještě by stálo za zmínku, že jsem začal pravidelněji navštěvovat Atari a podobné retro akce, takže jsem se krom jiného objevil i v podzemním protiatomovém bunkru pod zlínskou Poliklinikou, o kterém jsem celý život neměl nejmenší tušení. Zkusíme nastartovat muzeální elektrocentrálu?


No a to je tak zhruba vše, co mi fotky za poslední roky připomněly.

Pokud byste potřebovali využít některé z mých extra schopností, třeba postavit a omítnout nějakou zeď, nebo vztyčit sádrokartonovou příčku, položit dlažbu nebo položit nějakou firmu přes nákup jejích akcií či srazit kryptoměnu tak, že už se nevzpamatuje, jsem k dispozici :-)

Za loňský rok jsem se taky hodně naučil o elektromobilech a firmě Tesla, tak kdyby si někdo chtěl koupit nějaké vozítko, co nevrčí a nesmrdí, jděte do toho, je to super. Já budu ještě "chvilku" muset šetřit, vždyť víte... :-)

Mějte úspěšný nový rok 2019 a těšte se na další zprávy z mých komunikačních kanálů :)

P.S. taky jsem koupil 10" Android tablet a nestihl napsat recenzi. A o Vánocích jsem pro vás natočil super video, které nemám čas sestříhat... A určitě by se toho našlo ještě mnohem víc :)

P.P.S. kdyby někdo hledal odkazy na výše zmíněné přednášky, tak https://pstehlik.cz/prezent/

21 komentářů:

  1. Děkuji, velmi poučný článek: Ševče - drž se svého kopyta, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ne, naopak je třeba neustále se učit nové a nové věci. Jen ve finančních otázkách je to někdy na přísloví "kdo chce moc, nemá nic!" :-)

      Vymazat
  2. Výborný článek, je vidět že jste muž mnoha profesí a ztráty k tomu bohužel patří. Díky za vaši snahu a prezentace, hodně mi to pomohlo.
    Hodně štěstí a zdraví v roce 2019.

    OdpovědětVymazat
  3. Super, pobavilo .-) A ten moc prosim o clanek jak na tu stahovaci pergolu. Diky

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Super, už sa tešíme na tie recenzie čo ešte len čakajú na dokončenie ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Petře zdravím Vás v novéme roce.

    Váš rok byl opravdu velmi dynamický. To, že jste zařídil pád Bitcoinu velmi chválím a jestli bych mohl poradit, tak autům od Tesly bych doporučoval se raději vyhnout, i když na ně našetříte. Už jenom to, že nejbližší servis je ve Vídni by Vás mohlo odradit. A že ty auta servis potřebují docela dost je veřejně známá věc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, ale nebojte, vše mám perfektně vymyšleno: než já na Model X našetřím, bude v Česku otevřeno několik servisů Tesly, a navíc se Model X už ani nebude vyrábět a prodávat! :-)

      Vymazat
    2. Tak v tom případě je to v pohodě. Dle mého laického názoru je Musk podvodník formátu Viktora Koženéno. Akorát při "holení investorů" postupuje trochu sofistikovaněji, takže ho možná ani nezavřou. Ale ten X se tu nebude prodávat spíš proto, protože Tesla zkrachuje. Takže se asi těch servisů nedočkáte :-).

      Vymazat
    3. Podle mých informací je Elon Musk člověk, který chce zachránit lidstvo a udělá pro to všechno, včetně uspíšení elektrifikace osobní dopravy o nějakých 10-20 let. Tesla je již největším výrobcem elektrických aut na světě a servis u nás otevře ještě letos :-)

      Vymazat
  7. No, je fakt, že to o sobě rád tvrdí, nicméně pokud je jeho cílem bojovat s emisemi CO2, tak by možná mohl trochu revidovat svoji vlastní uhlíkovou stopu. V tomto ohledu mi připomíná All Gora, který lítal na konference "Melounistů" (na povrchu zelení, s růžovou dužninou a hnědýma peckama) soukromým letadlem a kázal tam o snižování emisí.

    Jinak Tesla není (nebo aspoň v půlce minulýho roku rozhodně nebyla největším výrobcem elektrických aut. Tím je skupina Renault-Nissan a pokud se bavíme o autech čistě "na baterky", tak to bude nejspíš čínský BYD.

    Pokud Tesla letos postaví servis ve Zlíně, tak je to skvělá zpráva, ale tahat auto na nákladáku (a ještě k tomu, fuj, s naftovým motorem) do Prahy je možná horší než ta Vídeň. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elon Musk jezdí Teslou 3, spává u kamarádů nebo v továrně na zemi a pořád pracuje, takže jeho uhlíková stopa bude lepší než vaše. Srovnávat ho s Al Gorem je ...

      Jestli vycházíte z údajů půl roku starých, tak se nedivím, že máte o všem ohledně Tesly tak špatné informace.

      Servis Tesly bude nejspíš u Prahy, ale to je v pořádku, většina závad se odstraňuje u lidí doma, přijede Tesla servisman, samozřejmě Teslou Model X :-)

      Vymazat
    2. No, o té uhlíkové stopě bych si dovolil úspěšně pochybovat: Model 3 (a každé elektrické auto) má nenulovou uhlíkovou stopu. Auto je potřeba vyrobit a to samo o sobě znamená cca 70% znečistění za celou životnost vozu. Fandové elektroaut rádi zapomínají na skutečnost, že výfukové potrubí EV auta končí v komíně nejbližší elektrárny. Většina elektřiny pochází z fosilních paliv a malá část je „obnovitelná“, v Kalifornii je „obnovitelných“ cca 30% (https://www.energy.ca.gov/almanac/electricity_data/total_system_power.html), takže jeho Model 3 rozhodně není zas tak úplně čisté auto. (mimochodem, jednou jsem si počítal „účinnost“ elektroaut a vyšlo mi, jenom lehce lepší číslo než u auta na zemní plyn). Musk také s oblibou používá nějaký tryskáč i pro relativně krátké lety (jeden magor na twitteru trackuje jeho pohyb), kde by i auto vyšlo časově líp, takže jeho uhlíková stopa je rozhodně nadprůměrná (a o uhlíkové stopě klanu Rive, který se díky Muskovi tak báječně napakoval na úkor státu Kalifornia a akcionářů se už vůbec nemá cenu bavit). Asi se shodneme na tom, že je fundamentálně špatně pokud bojujete za „zelenou planetu“ tím, že si nad ní poletujete v privátním jetu, tak jak to s oblibou dělá právě i All Gore. A odtud pramení moje srovnání.

      To, že Musk spí vedle výrobní linky je spíš PR, než realita, asi to párkrát udělal ale rozhodně to není pravidlem. Občas zapaří u kámošů a zůstane tam spát na podlaze. Jedno z mála rozumných rozhodnutí. Po pár jointech by neměl řídit ani to takzvané „autonomní“ auto.

      Můj minulý komentář nevycházel ze „starých“ údajů, ale z ověřených dostupných zdrojů. To je trochu rozdíl. BYT ještě finanční výsledky nezveřejnil, s ohledem na jejich portfolio vozů bude pravděpodobně před Teslou.

      Mimochodem, Tesla založila v Praze sro (ICO 07738315), takže ten servis tady nejspíš bude. I přes to bych se já (aby nedával rady) těm autům a akciím vyhnul. Finanční výsledky Tesly jsou špatné, kdo bude ty auta „na baterky“ spravovat až zkrachuje? Vy jste kutil, možná to pro Vás nebude problém 😊

      Vymazat
    3. To s tím výfukem v elektrárně je dávno vyvrácený nesmysl - výroba benzínu spotřebuje tolik elektřiny, co samotná jízda elektromobilu.
      Finanční výsledky Tesly že jsou špatné? To hodnotíte z údajů za předloňský rok? Já vycházím při svých tvrzeních z aktuálních dat (Q3 2018), a tam teda opravdu nevím, jak tomu může někdo říkat "špatné".

      Vymazat
    4. To, co předvedl Musk je klasický případ „ kreativního finančního inženýrsví“. Uvidíme, jak se s tím vypořádají auditoři. Jinak Musk nahlásil „zisk“ $311 mil. a prodal nejvíc aut v historii. Nicméně cca 2 tisíce aut prodal jednomu zákazníkovi v posledních dnech Q3, neví se komu. Spekuluje se, že to koupil SpaceX nebo nějaká půjčovna aut, ale 100% to byla „non-cash“ transakce. Nestandardní operace, pokud je Váš business plán prodávat koncovým uživatelům. A tady je problém: 189 mil byly dotace – jednak si je prokazatelně nasyslil z minulých kvartálů a co je ještě horší, letos nedostane ani polovinu. $60 milionů byl účetní trik – snížil si reservu na záruční opravy, cca $50 mill „ztrát“ vyvedl do minoritních entit a $50mil dostal za nějaké energetické projekty. Když to spočítáte, tak to neni nic, o čem by měl psát domů mamince.
      Q4 dopadne podobně: zisk tak $100 mil, primarně dotace. Ale je prakticky jisté, že Q1 bude drama: prodej S/X stagnuje. Zatím to nahrazoval Modelem 3, který je ale levnější a má horší marži. Q1 bude první kvartál, kdy prodá míň aut než kvartál minulý. Musel snížit cenu Modelů 3, přišel o polovinu dotací v Americe. Do Evropy zatím nemůže a do Číny taky ne.

      Vymazat
    5. To všechno zní velmi fundovaně, až (opět) na ten závěr: "do Evropy zatím nemůže" - přičemž ve skutečnosti sem prodává S/X a od února/dubna i Model 3. O fabrice v Číně už ani psát nebudu. Počkejme si tedy, jak to dopadne. Já mám času dost, než našetřím potřebné miliony, už tu budou i elektromobily od Škody :-)

      Vymazat
    6. tak s tím posledním se dá souhlasit. VW chce elektromobily prodávat od nějakých 24 000 EUR, takže ani ty miliony nebudou potřeba, jenom jeden :-).

      Vymazat
    7. Petře zdravím,
      včera jsem něco hledal kolem nastavení teploměru, tak jsem si u příležitosti toho, že Musk opět po roce "vyrobil" kvartální účetní zisk vzpomněl na naši sofistikovanou debatu. Tak jsem se rozhodl "přispět" do debaty konstatováním, že se za ten 3/4 rok nic v mém postoji Muskovi nezměnilo. A stále si stojím za tím, že je to nevlastní bratr Viktora Koženého :-)

      Vymazat
    8. Jsem rád, že to pořád sledujete a názor neměníte. To můj názor na Elonovy firmy se naopak neustále zlepšuje. Tesla vyrábí už 7 let nejlepší elektromobily na světě, SpaceX má nejlepší rakety na světě, The Boring Company nemá vůbec obdobu a ta firma co pracuje na interfejsu ala Matrix, tak to už je úplně mimo tento svět. Elon Musk je zásadní člověk pro celé lidstvo, jeho přínos bude v učebnicích dějepisu. Nejspíš zachrání planetu a možná i celé lidstvo.

      Vymazat
  8. Tak tuhle rukavici rozhodně nemohu nechat ležet :-). SpaceX mě nezajímá, jde o soukromou společnost a pokud investorům nevadí, co dělá s jejich penězi, tak je to primárně jejich věc. Rozhodně se však těším, až Musk nasedne v roce 2024 do své nejlepší rakety a vyrazí směrem Mars. A tímto krokem lidstvu nepochybně prospěje. Pravděpodobně se tak nestane a i v tomto případě zůstane pouze u twitrového komentáře. Ale koho zajímá, co Musk napsal před pár lety, že?

    Také souhlasím s tím, že se Musk dostane do knih. Jednak to budou různé sborníky soudních sporů a „business case“ Tesla bude bezpochyby součástí spousty skript a učebnic věhlasných universit po celém světě. Bude mít čestné místo hned vedle společnosti Enron.

    Kvalitu nemá cenu hodnotit, za ty prachy, co stojí Model S si můžete koupit auto s podstatně lepším dílenským zpracováním, ale třeba netěsnící dveře a mizerný lak je nový trend, který patří do výbavy všech elektroaut. V Praze jsem postavil vedle sebe Model S a i-Pace a mohu konstatovat, že kvalita Tesly je fakt mizérie.

    Tesla přežívá jenom díky pravidelným infuzím kapitálu a dotacím z různých zelených programů. Prodej Modelů S/X už více než rok stagnuje, Model 3 vyrábí víc, ale nikdy se nedostal na plánovaných 10 000 kusů týdně. I přes podstatně vyšší objem výroby není Tesla schopna prodávat ty auta se ziskem. Ale to jsou argumenty, které jsem tu už psal minule.

    Asi zůstaneme u debaty kolem využití Vašeho teploměru , který na rozdíl od výše zmíněných aut je fakt kvalitní. Nová sezona se kvapem blíží, je načase zase zkompletovat ovládání kotle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrzí mě, že pod mým blogem píšete evidentní lži, např. "není schopna prodávat auta se ziskem". Na každém prodaném Tesla Model 3 má firma vyšší zisk než srovnatelná US konkurence (sedan vyšší střední třídy), uvádí se to ve všech dostupných materiálech. Tuším je to někde nad 15 % a postupně se to s optimalizací výroby zlepšuje. Moc ty jednotlivosti nesleduju, mě zajímá směr, trend, cíl a celková mise, a ty všechny jsou u Tesly víc než v pořádku.

      Budu rád, když se vrátíme k mému WiFi teploměru. Že jeho kvalitu vyzdvihujete nad kvalitu vozů Tesla mě těší. Brzy představím zásadní vylepšení firmware WiFi teploměrů a vzápětí poté nový revoluční hardware, u kterého název "WiFi teploměr" nebude už vůbec vystihovat jeho možnosti a schopnosti.

      Vymazat