čtvrtek 8. června 2017

Digitální multimetr RM101

Dave Jones z Austrálie na svém EEVblogu říká, že multimetrů není nikdy dost. Tak jsem si koupil další, překvapivě levný, až jsem nevěřil, že bude fungovat. Tady jsem o něm natočil videorecenzi:


Ve videu jsem zapomněl zdůraznit, že takto levný multimetr je možné bezpečně používat pouze pro měření nízkých napětí. Rozhodně nezkoušejte měřit síťové napětí či ještě vyšší, to je hazard se životem. Podrobnosti o vnitřnostech levných čínských multimetrů najdete na výše zmíněném EEVblogu.

Jak ve videu říkám, brzy znovu otestuji několik DC-DC step-up a step-down měničů napětí, takže budu moci aktualizovat tyto moje staré články:
http://joysfera.blogspot.cz/2013/11/prenosne-napajeni-pro-arduino-dc-step.html
http://joysfera.blogspot.cz/2014/07/velky-test-dc-step-down-konvertoru.html
http://joysfera.blogspot.cz/2013/11/zvysujeme-napeti-az-na-pet-dc-step-up.html

P.S. při natáčení videa jsem ještě netušil, že měřicí hroty mají krytky, které jdou (menším násilím) sundat. Pak jsou normální, dlouhé a použitelné. Ještě jim vyměním banánky a budou měřit jako nové :)

6 komentářů:

  1. Ty krytky by meli slouzit pro zvyseni kategorie ochrany ( ono CAT III nahore na meraku ). Aspon tak jsme usoudili pri diskuzi v praci v podobnem pripade.
    Krytky sice drzi taky ale jsou pres zavit na hrotech ( asi sikovnejsi ale klasicky 4mm banan je tam stejne nepouzitelny ).
    Rovnez ma sice 15A rozsah ale tech 15A se smi merit jen 10s maximalne kazdych 15minut - trosku past pro nepozorneho kupcika rozradostneneho vyhodnym nakupem.
    A jeste dodatek k tomu mereni frekvence. Ne kazdy multimetr zvlada merit frekvenci pri napeti 230V, zminka je samozrejme jen v manualu.

    BTW, kdyz budete merit ty DC-DC, byl by pekny i screen z osciloskopu ;). Clovek tam pak vidi co se deje a co z toho leze. Ale hadam ze k tomuto zarizeni jste se jeste nepropracoval.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pravidelní čtenáři mého Google+ profilu vědí, že osciloskopy mám dva (taky zásluha Dave Jonese). Podívat se, co leze z měniče při zátěži je jistě dobrý nápad.

      Vymazat
  2. Ahoj Peťo, díky za recenzi. Je to zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  3. U meho kusu ty kabely drzi v konektorech pevne, ale kupoval jsem to u jineho prodejce na Aliexpressu. Ma take ve zlutem poli uvedenou jinou "znacku" (neco jako ANENG), ale je to zrejme identicky vyrobek.
    Ze to umi merit efektivni hodnotu jsem ani nevedel, zaujalo mne hlavne to, ze tam koleckem nemusim lovit rozsahy a samozrejme ta cena, $14.78.

    OdpovědětVymazat
  4. Co se týče těch kabelů – jednou jsem takové za pár desetikorun koupil s tím, že je je ustřihnu a použiji je ke zdroji. Neměl jsem o tom žádné velké iluze, ale když jsem to ustřihl, tak uvnitř je opravdu jen pár vláken mědi – dá se to použít jen pro velmi malé proudy. Lepší je si koupit banánky a pořádné kabely.

    --
    xkucf03

    OdpovědětVymazat
  5. Vsechny multimetry uvadeji napeti RMS, ale jen nektere se tim chlubi - marketingovy trik.

    OdpovědětVymazat