čtvrtek 21. prosince 2017

Chytré sportovní hodinky DM58

Jistě jste mě už slyšeli plánovat si stavbu vlastních chytrých hodinek - nezapomínám to zmínit na žádné z mých přednášek o Internetu věcí, Arduinu či ESP WiFi čipech. Dokonce už mám úplně jasno v tom, z čeho a jak je postavím, jen se k tomu pořád nemůžu dostat kvůli jiným rozdělaným věcem. Tak jsem si zatím koupil jiné hodinky, abych si neodvykl nosit něco na ruce, než se konečně dostanu k té stavbě vlastních.

Mé požadavky na chytré hodinky jsou docela střídmé (v pořadí od nejdůležitějších): doba výdrže na jedno nabití, vodotěsnost, možnost programovat vlastní aplikace, upozornění na telefonáty a zprávy (SMS a instant messaging typu Telegram či Hangouts). Jiné věci mě u hodinek nezajímají. Jo a cena - cena musí být rozumná, ne jak za ojetý automobil.

Po předlouhém vybírání jsem zvolil sport tracker DM58, především proto, že sliboval až 25 dní funkčnosti na jedno nabití (7 dní při intenzivním využívání) a nabízel krytí IP67, takže perfektně vodotěsné. Navíc stály 720 Kč, což je za chytré hodinky rozumná cena.

Tyto hodinky mají velmi sportovní vlastnosti: kromě měření tepu (což dneska začíná být skoro standard) měří dokonce tlak (zapomněl jsem jak). Navíc počítají kroky, mají nějaký speciální běžecký mód, při kterém ještě navíc nějak využívají GPS v mobilu, umí upozornit na dlouhé nehybné sezení (to v kanceláři upotřebím!), kontrolují kvalitu spánku, umí aktivovat fotoaparát mobilu a zřejmě mají umět i najít doma ztracený mobil. Výborné je, že jsou velmi tenké a lehké, takže se dobře nosí.



Tolik reklamní řečičky a nyní tvrdá fakta: výdrž na jedno nabití 120mAh článku je kratší než 4 dny. Poprvé mě to překvapilo, ale říkal jsem si, že je to tím neustálým měřením tepu (každých 30 minut), takže jsem ho vypl, stejně jako měření tlaku. Hodinky stále vydrží jen 4 dny, i když je prakticky nepoužívám. Takže brutální zklamání. Navíc indikátor zbývající kapacity lže: je čtyřdílkový, ale už u dvou dílků se může kdykoliv stát, že hodinky prostě zhasnou a konec.

Dále: hodinky fungují díky velké čínské aplikaci v mobilu, která chce práva úplně na všechno. Původně jsem jí to zakázal, ale pak jsem postupně rezignoval a povoloval další a další práva. Snad jen mikrofon jsem jí nedovolil, protože jsem opravdu nepochopil, proč hodinky přes aplikaci v mobilu mají potřebu mě odposlouchávat. Tato aplikace je mimořádně zaměřená na sledování sportovních výkonů, které ale moc neprovádím, takže její grafy aktivit a podobné fíčury nevyužívám.

V aplikaci se též dá nastavit reakce hodinek při zvonění telefonu a při přijetí zprávy. Dobrá zpráva je, že aplikace podporuje asi 20 nejznámějších komunikátorů (Facebook Messenger atd.). Špatná zpráva je, že nepodporuje ani Hangouts, ani Telegram, takže jsem opět utřel.

Mizerné je, že z telefonátu i zprávy se přenáší do hodinek jen pár znaků - snad 8? Takže když vám někdo volá, tak na displeji hodinek vidíte jen část jeho jména. A když napíše SMS, tak si přečtete jen pozdrav - pro text zprávy pak musíte stejně do mobilu. Hlavně, že 64x64 bodový displej v tu chvíli pokrýva z 60 % animace obálky, jakože přichází zpráva. Raději bych tam viděl ten text zprávy!

Zdaleka nejhorší však je, že Bluetooth spojení mezi aplikací v mobilu a hodinkami se neustále rozpojuje. Nevypozoroval jsem, jestli to nastává jen pokud jsou od sebe hodinky a mobil dále než tři metry (??? mělo to fungovat aspoň na 20 metrů, jinak nemá smysl funkce hledání ztraceného mobilu), nebo jestli se to prostě stane i časem, přestože jsou celou dobu u sebe. Spadlé spojení se nikdy samo neobnoví, takže upozornění na hovory a zprávy se tímto stává zcela nespolehlivým a k ničemu.

Co dál? Určitě je srandovní pozorovat mě, jak zkouším aktivovat displej hodinek pohybem ruky. Ony totiž ty hodinky neustále zhasínají displej, asi aby šetřily energii. Takže když se podíváte na zápěstí, je tam tma. Můžete v tu chvíli vzít druhou ruku a sáhnout na displej - tím se probudí, ale co když v tu chvíli nemáte po ruce volnou ruku? Naštěstí mají hodinky nastavení, ve kterém se displej rozsvítí pouhým správným pohybem ruky. Ani po měsíci cvičení jsem ale ten správný pohyb nenacvičil!

Takže když jdu například po schodech, tak mi hodinky na ruce držící se zábradlí blikají jak cirkus, ale jakmile se potřebuji podívat, tak desetkrát zvedám ruku, zase ji spouštím, různě s ní točím, trhám, škubu, třepu a nakonec rezignovaně použiju druhou ruku (pokud je volná), anebo nově i nos. Ano, nosem ťuknu do displeje a vidím...

Další zábavná historka se pojí se sledováním kvality spánku. První noc jsem nechal hodinky ležet na stole, protože nejsem zvyklý spávat s něčím na ruce. Ráno mi graf kvality spánku ukazoval, že mezi druhou a třetí ranní jsem měl velmi lehký spánek, zatímco zbytek noci byl OK. No, na to, že ležely celou noc nehybně na stole, je to zvláštní výsledek. Druhou noc jsem se překonal a zkusil spát s hodinkami na ruce. Byl to nezvyk, takže jsem se celou noc budil, pořád jsem se otáčel v posteli, házel sebou neklidně, no říkal jsem si, že to bude hrozný graf. Ráno jsem nedočkavě běžel k mobilu podívat se, jak to dopadlo - ovšem aplikace mi tvrdí, že jsem vůbec neusnul. Takže taky fail.

Co ještě zbývá? Upozornění na dlouhé nehybné sezení - ano, dvakrát za měsíc mě to skutečně upozornilo. To je málo, mělo by mě to trknout tak 8x denně. Ale dobré aspoň něco...

Tyto hodinky mají uvnitř čip Nordic NRF51822, což je nějaký ARM, a k němu 32 kB RAM a 256 kB Flash paměti. Ideální by bylo nabourat se do něj a naprogramovat si vlastní systém, který by dělal jen to, co chci. Hodinky umožňují OTA update přes onu čínskou aplikaci, ale jinak není o firmware nic víc známo. Roger Clark se o něco pokouší tady:
http://www.rogerclark.net/nrf51822-based-fitness-trackers/

Dalších pár technických odkazů k možné úpravě systému v hodinkách:
https://github.com/rogerclarkmelbourne/Arduino_nrf51822/tree/master/RBL_nRF51822/libraries/Smartwatch_Examples
https://github.com/rogerclarkmelbourne/Arduino_nrf51822
https://github.com/topics/nrf51822?o=desc&s=forks
https://hackaday.io/project/4510-open-source-sportsmart-watch

Zatím není nic hotového, není znám formát OTA update, není známo vnitřní HW zapojení displeje a dalších periferií, takže tomu moc šancí nedávám. Sám to zkoumat nemám čas.

Závěrem bych řekl, že je to kruté zklamání a nepoužitelný bazmek, především kvůli neustálému rozpojování Bluetooth spojení a nutnosti ručního znovupřipojení. Nevím, jestli tohle není částečně vinou systému Android 7, který zabíjí všechny aplikace, co se snaží něco dělat, ale pokud se to nevyřeší, jsou to zkrátka jen vodotěsné hodinky, nic víc.

Moje touha postavit si vlastní hodinky tak koupí těchto nijak neutrpěla - naopak jsem dostal další impuls co nejdříve se ke stavbě dostat a postavit si něco normálně fungujícího. Přitom mi v hlavě hlodá otázka, dokázal-li bych vykuchat vnitřnosti těchto hodinek a umístit tam vlastní, protože ten magnetický konektor pro nabíjení a vodotěsnost by se mi u mých vlastních hodinek velmi hodily.

8 komentářů:

  1. Touha po dokonalém zařízení pro vlastní potřebu stála u zrodu mnoha úspěšných projektů (iPOd, iPhone, Tesla, ...).

    Samozřejmě tím nic nenaznačuji...

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za post.
    Těším se na čtení o výrobě vlastních chytrých hodinek. Teké jsem se do toho pustil s hardware Wemos (ESP-8266), batery shield, OLED 128×64, vybrátor z mobilu, LiPo. V konečné fázi jsem měl na ruce krabičku 10x10x10cm.
    :(

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za skvělý článek Také jsem majitelem chytrých hodinek. V mém případě ještě v levnějších a ještě mizernějších. Mám jeden postřeh. Odpojování Bluetooth způsobovala aplikace na měření baterie připojeného zařízení. Po vypnutí této aplikace se spojení s hodinkami udrží téměř bez výpadků.

    OdpovědětVymazat
  4. Chytré hodinky jsou sice na papíře pěkné, ale dokud nebudou mít dostatečnou výdrž, jsou v podstatě k ničemu.

    Já se po letech dopracoval k hodinkám o které se v podstatě nemusím starat. Vodotěsné Casio nabíjené solárním článkem, řízené DCF77, tři budíky a stopky. Sice mi to neukáže sms ani kdo volá, ale to co dělat mají (ukazovat přesný čas), dělají pořádně :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou dokonalé hodinky, to je jasné. Ale kdo někdy třeba kvůli hluku na ulici neslyšel telefon zvonit a tak zmeškal důležitý hovor od manželky čekající někde s plnými taškami před obchodem v dešti ví, jak by bylo dobré mít na ruce vibrační náramek, který by na hovor upozornil :-)

      Vymazat
    2. Ahoj tak já to řeším tak, že používám klasické hodinky a k tomu na druhé ruce miband . Dokonale vodotěsný, vydrží nabitý 50 dní ��

      Vymazat
    3. to by možná byla ideální kombinace.

      Vymazat
  5. Ahoj,
    také jsem se nechal zlákat a zakoupil na Ali v akci "moudré hodinky". chip je stejný i zbytek výbavy, ale asi je to nějaký "lepší oddíl", kupodivu fachaly po počátečních nedorozuměních s čínso-anglickým nenávodem docela dobře. Výdrž skutečně cca 30dní spojení se celkem nerozpadalo a když tak zase po přiblížení naskočilo, to o tom spánku a podobné skvělosti nebudu komentovat, ale asi před týdnem na mě vybaflo v mobilu, že je aktualizace SW Qwear tak jsem to jako trulo zaktualizoval a od té doby mám po žížalkách. Sice to určitě odstranilo Bugy jak psali, ale bohužel to už v mobilu nedokáže naběhnout :-)
    Takže to jsou mé zkušenosti s čínskými superclever časy.
    Ale co by člověk nechtěl za nějakých 480Kč, že.

    zdraví
    Kokr

    OdpovědětVymazat