středa 7. října 2015

Dual Joystick USB adaptér

Pravděpodobně jste někdy hráli hry na starých skvělých 8bitových počítačích jako jsou Atari 800 XL nebo třeba Commodore C64. Anebo jste mladšího data výroby, takže jste už jen slyšeli vyprávět, jaké to bylo úžasné, když vaši rodiče pařili celé dny i noci nesmírně chytlavé, hratelné, boží hry.

International Karate pod posvátnou horou, která dala tvar Atari logu
Pokud nemáte to štěstí, že byste měli doma funkční počítač z osmdesátých let, nezoufejte. Existuje celá řada velmi zdařilých emulátorů, programů, díky kterým i na obyčejném kancelářském PC či Macu můžete zprovoznit k nerozeznání podobné prostředí, ve kterém bezchybně běží ty 30 i více let staré, ale stále naprosto dokonalé a zábavné hry.

Montezuma's Revenge
Jen namátkou jmenuji Atari800 emulátor (na kterém už přes deset let pracuji v celosvětovém týmu dalších dobrovolníků), nebo jsem teď třeba viděl emulátor konkurenčního počítače C64 pojmenovaný VICE. Samozřejmě existují mnohé jiné emulátory stejných počítačů - Atari 800 i C64 byly ve své době naprosté fenomény a každý je chtěl, což přetrvalo i do doby, kdy programátoři museli dospět a přejít na kancelářské nevzhledné šedivé krabice (=PC). Takže jak to bylo jen trošku možné, ti schopnější ihned začali programovat emulátory svých dávných lásek a díky tomu máme dnes skutečně bohatý výběr.

legenda Quick Shot, kdo by si ho nepamatoval?

Ovšem je tu jedna věc, která zážitek kazí: chybí původní ovladače, pákové joysticky. Ano, ty otřískané, vymleté, stokrát spravované a někdy i ulomené Quick Shoty II a jim podobné. Hrát tehdejší hry na dnešní klávesnici není vůbec zábavné, je to jiné ovládání, jiný pocit. Ale kdyby tak bylo možné vzít ze skříně ten starý joystick (případně někde koupit nový) a připojit ho k PC/Mac/RaspberryPi, pustit emulátor oblíbeného stroje přes celou obrazovku, osolit zvuk naplno - tak by to bylo stejně úžasné jako tehdy!

elegantní stříbrná raketa se dvěma tryskami
Pokud chcete dětem ukázat, jaký gamesník se ve vás ukrývá, případně chcete pochopit, proč na ty staré hry s 2D grafikou a čtyřkanálovým zvukem vaši rodiče pořád s láskou vzpomínají, pořiďte si můj nejnovější vynález - Dual Joy USB adaptér.

levý je #1, pravý je #2
Díky němu jednoduše připojíte jeden nebo dva pákové ovladače k jakémukoliv stroji s USB a můžete začít pařit stejně jako tehdy!

adaptér doporučuji připojit přes USB prodlužku
Adaptér je testován pod Androidem, MS Windows XP/7/8/10, Apple OS X a Linuxem, ale nemá důvod nefungovat i kdekoliv jinde. Funguje jako standardní HID zařízení a zprostředkuje 4 směry a jedno tlačítko, přesně jako to měly ty staré Atari/Commodore joysticky (pokud tam bylo více "Fire" tlačítek, byly navzájem propojené).

Archon - bojové "šachy" pro dva hráče
Při jeho návrhu a výrobě jsem využil téměř roční zkušenosti s PARCP-USB adaptérem, takže jsem už nešel do mini USB zásuvky, ale nechal jsem trčet USB konektor ven.


Může vám to připadat nezvyklé, nebo dokonce nebezpečné, ale když použijete krátkou USB prodlužku (místo abyste adaptér cpali přímo do PC), tak ten konektor snad nevylomíte.


Vevnitř najdete mikrokontrolér a pár nezbytných součástek. Ano, chtěl jsem tam původně vestavět Arduino Pro Mini, ale o pár milimetrů se mi tam nevešlo, tak jsem stejně jako u PARCP-USB musel nakonec navrhnout vlastní plošný spoj a osadit to jiným procesorem. Nevadí, aspoň to vypadá krásně elegantně nejen zvenku, ale i uvnitř :-)

Takže pokud máte o tento můj nejnovější vynález zájem, napište mi mail.

A to nejlepší na závěr: pokud nemáte dostatek Atari her, určitě hned zamiřte na Fandalův archív - nebudete věřit, kolik tam toho má!

12 komentářů:

  1. Elegantní zařízení. Gratuluji !

    Když nad tím tak přemýšlím, napadlo mne, jestli by si neujalo také zařízení, které funguje přesně opačně - umožní připojit moderní JS či gamepad ke skutečnému Atari.

    OdpovědětVymazat
  2. Objednával jsem hned, jak jsem si o tom přečetl na Fandalově blogu a jsem maximálně nadšen. Jasně že rozchodit originál atari má své koouzlo, ale použít emulátor a původní joystick je také úžasné. Hned se mi vybavily vzpomínky na výrobu joysticku z merkuru a zvonkových tlačítek :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Funuje ten sw usb i pod Windows 10?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na 99,99 % ano, ale aktuálně nemám žádný adaptér k dispozici, abych to znovu ověřil. Jakmile udělám nějaké nové, znovu to otestuju a dopíšu sem.

      Vymazat
  4. Ptám se proto, že moje hračka postavená na vusb mi po Window 10 nepracuje a jsem zvědavý, jestli se to někomu podařilo překonat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, ale věřím, že mně to funguje, jen to nemůžu aktuálně potvrdit - čekám na nové plošné spoje.

      Vymazat
    2. Jak jsem psal výše, plošné spoje dorazily a pod Win10 jsem to dnes úspěšně otestoval.

      Vymazat
  5. Ano, také se přimlouvám o vývoj opačného zařízení, neboť atari joye docházejí... Bohužel ťamani už je nemají...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problém je, že žádné podobně dobré joysticky neexistují. PC analogové joye mají tak velké úhly naklánění, že jsou nepoužitelné. Křížové ovladače jsou taky k ničemu (šikmé směry chybějí). Ten opačný adaptér by tedy neměl moc smysl, obávám se.

      Vymazat