pondělí 7. ledna 2019

Konec Google+, stěhuji se na síť Friendica

Tento článek může být dlouhý, což nikdo nemá chuť dočíst až do konce, proto uvedu nejdůležitější věc hned sem nahoru:

Kdo si zvykl chodit číst mé denní nápady, úvahy, postřehy a dotazy na https://plus.google.com/+PetrStehlík, tak tam už bohužel nejsem. Prosím zapište si novou adresu:

https://nerdica.net/profile/joy

Tento odkaz je moje veřejně přístupná (bez nutnosti přihlašování) profilová stránka na serveru otevřené sociální sítě Friendica, a zároveň je to i Atom feed do vaší RSS čtečky.

Proč stěhování, proč na Friendicu?


Vysvětlení, proč už nejsem na Google+, je tady:
https://plus.google.com/+PetrStehl%C3%ADk/posts/G1oSQWvHhTH

Proč jsem se přestěhoval na Friendicu a jak jsem to udělal je napsáno tady:
https://plus.google.com/+PetrStehl%C3%ADk/posts/ChjAdGD1z8V
a
https://plus.google.com/+PetrStehl%C3%ADk/posts/buMVVJCKCMr

Co je Friendica, jestli tam chcete taky být, jak mě číst když tam být nechcete a jak Friendicu "používat", pokud ji chcete zkusit, budu postupně dopisovat níže.

Co je/bylo Google+


Všechny výše zmíněné odkazy na doménu plus.google.com nejspíš přestanou už za tři měsíce fungovat. Proč? Google nám dává samé dobré věci, ale ty nejlepší vždy po určité době (až si na ně zvykneme), nám zase sebere a zničí. Letos přišla řada na Google+, což je tuším třetí pokus Google o sociální síť - vypínat ji bude už v březnu 2019. Nastěhoval jsem se na ni v roce 2012, psal tam téměř denně co mě napadlo, zaujalo nebo s čím potřebuju poradit. V nejlepších dobách jsem tam měl přes 800 sledujících lidí, se kterými jsme prodiskutovali tisíce věcí. Dále jsem tam navštěvoval mnohé komunity, např. o elektrotechnice, bastlení, Arduinu, kryptoměnách a další. Bohužel, všechno jednou končí a tak jak se říká Na Tři krále o krok dále, přesunul jsem se se svým "mikroblogováním" na novou platformu.

Co je Friendica?


Je to federovaná síť mnoha serverů, je to i software, který na těch serverech běží. Je to něco vzdáleně podobného třeba nechvalně známému Facebooku (hodně vzdáleně) - taky se tam píší příspěvky, komentáře, jsou tam lajky a nelajky, smajlíky a obrázky. Ale na rozdíl od Facebooku tam nejsou reklamy, nikdo netěží soukromé informace, nikdo nespamuje a nikdo nefiltruje, co můžu a co nemůžu vidět. Podle mého průzkumu je to nejpodobnější tomu, na co jsem byl zvyklý na Google+. Zároveň je to otevřená síť i platforma, takže mě můžou sledovat a komentovat i lidé z jiných sítí typu diaspora, Mastodon, Pleroma, Hubzilla a další, které jsou všechny dohromady propojené v jeden velký vesmír - Fediverse.

Co tento blog?


Tento můj blog nijak neopouštím, stále zde budu uveřejňovat delší články, recenze, návody a popisy mých vynálezů. Friendicu (a dříve Google+) používám denně na zaznamenání různých nápadů či postřehů, které nevydají na samostatný článek, nebo které ještě nemám připravené či dotažené do konce, či co bych nejraději rychle prodiskutoval se stejně zaměřenými lidmi dřív, než to budu "prezentovat veřejnosti" tady na blogu :-) Rozdíl je v tom, že zápisky na soc. síti jsou pomíjivé, to, co je tu na blogu, by mělo mít trvalejší podobu a tedy i lepší formu.


Jak mě sledovat na Friendice?


Pro lidi, kteří nemají nic a nic mít nechtějí, stačí navštěvovat stránku https://nerdica.net/profile/joy.

Lidé s RSS čtečkou, kteří jsou na ni zvyklí a nechtějí nic jiného, si mohou přidat následující feedy:
Lidé, kteří mají účet na kterémkoliv ze serverů ve Fediverse (Mastodon atd.) si mě tam mohou přidat mezi sledované pomocí odkazu https://nerdica.net/profile/joy.

No a ti odvážlivci, kteří by se chtěli ponořit do báječného sociálního světa bez reklam a ukradených osobních dat, kde na vás číhají chyby a nedodělky svobodného software, který tyto platformy pohání, si mohou vytvořit účet na kterémkoliv serveru se jim zamane. Jejich seznamy jsem uváděl v mých Google+ příspěvcích výše.

Po vytvoření účtu nebudete mít "žádné přátele", ale když si pro začátek přidáte třeba mě, opět pomocí již známého odkazu https://nerdica.net/profile/joy, tak v seznamu mých kontaktů uvidíte další zajímavé týpky (a možná časem i týpkyně? :-), které můžete začít sledovat a tak být brzy až zahlceni spoustou informací ze světa vědy a techniky :-))

Jak používat Friendicu?


Toto bude vyžadovat ještě víc textu a možná i obrázků, tak na to budu muset napsat nový blog post, se obávám. Tak snad brzy...

3 komentáře:

  1. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, blogger tedy bude normálně fungovat dále? A co fotky z článků, nesmažou se?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ptáte se na Blogger nebo na můj blog? Jestli na Blogger, tak Google zatím neřekl, že by ho chtěl usmrtit, takže optimista by si myslel, že bude normálně fungovat i nadále.
      Fotky z kterých článků? Osobně vkládám všude odkazy na fotky uložené na Fotky Google (photos.google.com), které nám snad vydrží navždy (Google z nich saje dost informací na to, aby si je udržel).

      Vymazat
    2. Omlouvám se, že píši sem, ale ptám se na blogger, když jsem přišla na to, že se má rušit google plus a chtěla o tom vědět více, našlo mi to tento článek. Tak jsem se jen chtěla zeptat, zda to zasáhne i blogger (mám tam svůj blog s články a fotkami)

      Vymazat