sobota 29. října 2016

Jak vybrat 3D tiskárnu

Jak si domů vybrat 3D tiskárnu? Normální člověk to má docela jednoduché: buďto mu poradí někdo z rodiny či známý (kdo už ji má), nebo podlehne reklamě - třeba v e-shopu, na webu, na výstavě. Koupí si ji a je hotovo. Super hacker se může rozhodnout si ji postavit sám, ale na principu výběru to moc nemění - opět buďto poradí známý, anebo podlehne nějaké informaci, kterou někde náhodně pochytí.

Bohužel já jsem si tento proces výběru 3D tiskárny udělal mnohem složitější. Hlavním důvodem nejspíš bylo, že jsem už jednu tiskárnu měl. Díky tomu znám velmi dobře mnoho problémů, které při stavbě i samotném tisku nastávají a křečovitě jsem se jim všem chtěl při koupi druhé tiskárny vyhnout. I samotné pořízení druhé tiskárny je vlastně útěkem od problémů s první tiskárnou, které možné vůbec nebyly způsobené jí, ale jen nekvalitním filamentem (kolísající průměr -> zasekávání v trysce, také chybějící chlazení -> prokluzování v extruderu, atd.).

Stanovil jsem si proto podmínky: nic nestavět, koupit si hotový (kvůli záruce) osvědčený český výrobek (kvůli servisu). I když jsem měl občas nutkání koupit si něco z Číny za 8 až 15 tisíc korun v Alze či jiném českém e-shopu, vždycky jsem nakonec ucukl. Zkušenosti lidí s těmito zázraky jsou totiž veskrze negativní - většina majitelů musela postupně vyměnit na takových tiskárnách všechny díly, aby to začalo fungovat spolehlivě. A to je opět práce, které jsem se chtěl za každou cen vyhnout.

Na jaře vyšly na Lupě články o českých 3D tiskárnách: Průšovy i3, Poseidonu a KRYAL Cube. O Průšovi jsem samozřejmě věděl už celé dlouhé roky, ale ignoroval jsem ho, protože jeho tiskárna i3 stojí skoro 19 tisíc korun a to se mi zdálo nedosažitelně mnoho. Poseidon Duo za necelých 16 tisíc korun se mi zdál mnohem lepší - na první pohled pevnější konstrukce, tisk ze dvou hlav zároveň, a ještě tři tisíce ušetřené.

No a Kryal Cube - to je úplná pohádka: když si člověk čte ta hesla na stránce "Proč KRYAL Cube", srdce jen plesá! "Robustní konstrukce", "stabilní stolek", "možnost zakrytování" - ano! Možnost zakrytování je pro mě velmi důležitá, protože ze zkušeností s první tiskárnou vím, jak je nemožné tisknout z ABS na nezakrytované tiskárně, když v místnosti není celou dobu stálá a vysoká teplota. Tohle všechno KRYAL má, a ještě mnohem víc! Možnost dvou hlav, odladěnost atd. Jediné mínus - cena. Téměř 23 tisíc korun mi přišlo jako strašně moc peněz.

Mimochodem, všechny tři ceny (16, 19 a 23 tisíc) jsou za stavebnice. Ceny sestavených tiskáren jsou o vražedných 7 tisíc korun vyšší. Tedy ony ty ceny nejsou nijak přemrštěné, protože postavit tu tiskárnu trvá zřejmě minimálně 8 hodin čistého času, a navíc se to nemusí vždy povést, takže by bylo rozumnější koupit tiskárnu složenou a odladěnou, ale třicet tisíc? To je cena ojetého auta! To si asi domů nemůže dovolit koupit každý, proto bude nutné vzít stavebnici a 7 tisíc ušetřit na úkor vlastního času. Koneckonců, dneska si umí postavit takovou konstrukci každý ňouma za stovku (příklad ve videu níže).



Takže jsem se zaměřil na Poseidon Duo. Naštěstí je jeho výrobce poměrně sdílný a na YouTube má hned jedenáct videí. Z nich je vidět, jak je Poseidon úžasná tiskárna a jak božsky tiskne. Místy se mi zdálo, že je to až moc dokonalé - třeba jsem při tisku krychličky viděl, že se jeden její roh bortí teplem (jak to moc dobře znám ze svých tisků) a pak po dotisknutí naráz byla kostička perfektní, ale snažil jsem se to autorovi videí prominout.

Někdy začátkem srpna jsem měl za sebou už pět měsíců váhání, přemýšlení a rozhodování a pomalu jsem se klonil k tomu Poseidonu. Když jsem se s tím svěřil různým lidem od fochu, byl jsem naráz varován, že není všechno zlato co se třpytí. Dokonce jsem měl možnost prohlédnout si fotky ze stavby tiskárny, ze kterých bylo vidět, že díly nejsou úplně OK (jemně řečeno) a ne úplně všechno do sebe pasuje jak má. Nechci tím nijak hanit samotný Poseidon Duo či jeho výrobce, je možné, že jsem viděl fotky ze stavby nějaké starší či nepovedené tiskárny a že letošní verze už jsou o dva řády lepší, ale mou důvěrou to zacloumalo natolik, že jsem se od Poseidonu odklonil a zaměřil se na zbývající dvě tiskárny.

i3 jsem viděl lidi stavět na LinuxDays v říjnu 2013 a její konstrukce je skutečně opakem slova "robustní". Dokonce bych řekl, že se to chvěje už při pouhém pohledu, co potom teprve při tisku! Oproti KRYALu je to úplná třasořitka. Navíc jsem si plánoval, že si ten KRYAL zakrytuju, jeho tvar pravidelné kostky tomu naprosto nahrává. Už jsem začínal být i smířený s cenou, která je sice nejvyšší z mých tří favoritů, ale je jasné, že platím za mnohem lepší mechanickou část, když v tom jsem narazil na informaci o i3 MK2.

Průšova i3 MK2 je evolucí verze i3. Seznam novinek má asi deset položek, mě však zaujala jen jedna: vyhřívaná podložka MK42! Nejen, že je navržena a vyrobena tak, že (dle tvrzení výrobce Prusa Research) je na celé ploše stejnoměrná teplota, ale navíc má na sobě speciální povrch z PEI, na který se dá tisknout běžným materiály bez jakékoliv mezivrstvy! Potírání skleněné destičky džusíkem z rozpuštěného ABS byla jedna z věcí, kterou jsem na naší staré 3D tiskárně trošku nesnášel. Představa, že se tomu dá vyhnout, mi způsobila naprostá rozhodovací muka... KRYAL s pevnou konstrukcí nebo i3 MK2 se super podložkou?

Následující 4 týdny (srpen/září) jsem se doslova trápil. Pročítal jsem všechny možné zdroje informací, všechny recenze, otrocky sledoval všechna videa a snažil se z toho nějak logicky vydedukovat správnou volbu. Dlužno dodat, že na webu nejsou prakticky žádné informace o KRYALu, proto jsem navázal přímé spojení s Petrem Šmerákem z týmu KRYAL Cube a vyměnil si s ním desítky mailů, ve kterých jsme probírali každičký detail tiskárny i samotného tisku. Petrovy informace byly dokonalé, ale potřeboval jsem je ověřit od někoho nezávislého, od někoho zvenčí, kdo už KRYAL doma má a tiskne. A tu se ukázalo, že KRYAL doma nikdo nemá... A já jsem zase nevěděl, jestli vsadit na masovost Průšovy i3 (aktuálně nejpoužívanější 3D tiskárna na celém světě!), anebo jít do technicky dokonalého řešení KRYAL Cube, které "nikdo" nezná ("nikdo" = někdo z běžných lidí na sociálních sítích, kdo by se nechal slyšet, jak to tiskne).

Příklad 12+2 = 14 hodin dlouhého videa, které jsem taky pečlivě pozoroval (a celou dobu trpěl z té německé angličtiny!):



V tu dobu jsem otravoval všechny kamarády, známé i neznámé lidi a na jejich běžný dotaz "jak se máš" jsem jim vysypal všechny výše uvedené informace a snažil se s z nich vymámit nějaký další, rozhodující důvod, který by mi ukázal správnou volbu české 3D tiskárny. Například +Tomáš Vít pravil, že pro něj je rozhodující možnost vytisknout si náhradní díl k tiskárně - tedy že tiskárna musí být Open Source. To je dobrý důvod - a jazýček na vahách to přechyluje k i3 MK2, protože KRYAL Cube není open source, nemá své díly ke stažení někde na webu. Zároveň se mi ale na mou zoufalou výzvu ozval jeden člověk, který řekl, že KRYAL má a že normálně tiskne. Hmmm. Takže zase nevím.

Líbí se mi, že KRYAL má možnost dvou hlav, takže může tisknout třeba podpory zároveň při tisku... No ale Průša má zase tým 60 lidí a stíhá makat i na firmware a dalším vývoji (například teď urychlili tisk přepsáním části rutin do celočíselných výpočtů - to se mi líbí, že to pořád táhne kupředu). Takže kterou?!

Pak ovšem zasadil rozhodující úder Petr Šmerák: pravděpodobně se mi podařilo ho přesvědčit, že o jejich tiskárně "nikdo" neví, takže ho nenapadlo nic lepšího než mi půjčit sestavený a vyladěný KRYAL Cube! Nejspíš dobře věděl, že když tu tiskárnu budu mít, že napíšu všude, jak tiskne. Ono se to nezdá, ale tento můj blogísek je docela dobře indexovaný Googlem, takže co sem napíšu, to se lidem na dotaz objevuje v odpovědích. To byla neodolatelná nabídka. Teda byla by nedolatelná, kdybychom neměli mezi sebou 300 km rozkopané dálnice. To by při vracení tiskárny představovalo 1200 km a 15 hodin čistého času jen v autě. Hmmm, to asi ne, svého času si náramně cením a tohle půjčení by se mi tak příliš prodražilo (cca 18 tisíc Kč jen za naftu a čas).

Zkoušeli jsme to ještě nějakou dobu domlouvat lépe - například jsem chtěl spojit cestu pro půjčení s cestou na letošní LinuxDays, a předem jsem se smiřoval s tím, že tiskárnu nikdy vracet nebudu, ale nechám si ji a koupím, protože vrácení by mě přišlo příliš draho). Už už to vypadalo, že to klapne, ale pak se stala další nečekaná věc: Průša na samém konci září, pouhý týden před termínem LinuxDays, ukázal čtyřbarevný tisk! A to mě teda úplně dorazilo...


Ne, že by mi šlo o samotný tisk čtyřmi barvami, ale průvodní video o chybách při tisku dvěma hlavami bylo tak sugestivní, že jsem si řekl, že už KRYAL kvůli dvěma hlavám nepotřebuju. On mi sice Petr Šmerák obratem vyhotovil dokument obracející informace z Průšova videa na hlavu, ale přiznám se, že už jsem byl tím vybíráním tak zedřený, že už jsem se v podstatě vzdal a vybral si tu JEDNODUŠŠÍ variantu, tedy objednat si na webu i3 MK2 a prostě počkat, až mi domů sama přijde krabice, pro kterou nemusím nikam jezdit.

Těsně po tomto mém "3D vyhoření" jsem v Praze osobně KRYAL Cube poprvé naživo viděl a mohu tak potvrdit, že konstrukce je skutečná nádhera a na první pohled tiskárna tiskne dobře. Zároveň mě +Miro Hrončok vzal do FIT Laboratoře 3D tisku a ukázal mi tam hromadu dalších tiskáren a věcí, ze kterých mi šla hlava kolem (například jsem v ruce držel MK42 s PEI a zdálo se mi, že ta podložka není rovná, ale že je různě křivá a uprostřed vyboulená!). Že mi potom Miro nabídl ještě další tiskárnu, kterou bych mohl mít, už ani raději nezmiňuju.

Vím, že je to smutný závěr tak dlouhého článku, který celou dobu pracoval s fakty a porovnával vlastnosti tiskáren jen proto, abych na konci v podstatě na všechno rezignoval. Ale ono je to právě o tom - tak nesmyslně dlouho vybírat a promarnit na tom tolik energie a času (a tedy peněz) byla velká chyba. Za tu dobu jsem mohl mít vyděláno na obě dvě tiskárny a ještě mít na hlavě o pár šedivých vlasů méně. Proto jsem rád, že jsem se nakonec rozhodl postupovat vlastně docela systematicky:
  1. koupit i3 MK2 (cesta nejmenšího odporu)
  2. napsat, jak doopravdy tiskne (ne jen první den, ale i po měsíci, po půl roce atd.)
  3. pokud bude tisknout blbě, sehnat KRYAL Cube a konečně ty dvě tiskárny objektivně porovnat
Takže se můžete těšit na další informace ze světa 3D tisku, bez cenzury a přikrášlování :-) Jako první začneme popisem stavby tiskárny.